| Palarnia | Świeżopalona |
| Cena | 39.9 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Kolumbia |
| Region | Quindío |
| Wysokość | 1600 m n.p.m. |
| Odmiana | Caturra I Castillo-Colombia |
| Metoda obróbki | Washed |
| Punktacja Q | 85.0 |
| Nuty smakowe | Ananas, Ciasteczka, Czerwone Jabłko, Herbatnik, Jabłko, Kakao, Karmel, Mięta, Rooibos, Rum, Wanilia |
| Profil palenia | Średni |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 października 2023 |
Kolumbijskie kawy, w tym Colombia Supremo Don Pablo Quindio zaliczane są do światowej czołówki, głównie za sprawą idealnych warunków klimatycznych i geograficznych. Pierwsze uprawy miały miejsce na niewielkich domowych plantacjach, a obecnie uprawa kawowca jest jedną z głównych gałęzi gospodarki tego kraju. Region Quindío, z którego pochodzi nasza kawa, znajduje się w środkowo-zachodniej części kraju, przeciętej pasmem Andów. Ten górzysty krajobraz porastają tropikalne lasy deszczowe i bambusowe lasy Guadua. Żyzność ziemi podnosi gleba wulkaniczna. Warto wiedzieć, że kawowcem obsadzonych jest około 23 000 hektarów Quindío. Najpopularniejszą metodą obróbki ziaren w całej Kolumbii jest metoda mokra — washed, z fermentacją trwającą od 12 do 36 godzin i suszeniem ziaren na patio lub tzw. łóżkach afrykańskich. Warto też dodać, że region Quindío został wybrany przez UNESCO jako "światowe dziedzictwo krajobrazu, kultury i kawy". W kawie Colombia Don Pablo Quindío Supremo znajdziesz mieszankę owocowych smaków z przewodnią nutą czerwonego jabłuszka, do tego aromaty waniliowe, karmelowa i słodkie, porównywane z zapachem ciasteczek. To mieszkanka, która pobije twoje kubki smakowe! Bardzo słodka, gładka z wyraźnymi nutami słodkich jabłek, aftertaste soczysty, ale krótki — maślany Najlepszy smak z kawy Kolumbia Don Pablo Quindío Supremo wydobędą metody ciśnieniowe, takie jak ekspres, kawiarka. Jednak kawa będzie także smakować w Aeropressie czy French Pressie.