Cena | 35.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Peru |
Region | Cajamarca |
Odmiana | Typica, Red Bourbon, Caturra |
Metoda obróbki | Semi-Anaerobic |
Punktacja Q | 86.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Winogrono, Wiśnie |
Dostępność | Dostępna |
EL EDEN to profil kawy, nazwa odnosi się do konkretnego procesu, charakterystycznego dla grupy rolników. Kawa jest fermentowana w zamkniętych workach przed usunięciem miąższu. Jest to kawa zupełnie inna niż zwykłe kawy myte w regionie. Na końcu doliny zaczyna się granica z Ekwadorem. Znajduje się tu niezwykłe gospodarstwo o nazwie La Palestina, z imponującą zabudową, która stała się wzorem dla innych mieszkańców regionu. Głównym wyzwaniem dla produkcji kawy jest spójność metod przetwarzania i poszerzanie wiedzy na temat tego, czym powinna być dobrze przetworzona kawa.