• Kenia Embu Kamviu AA

Kenia Embu Kamviu AA

Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ
Masa netto
250g
57.00
szt. Do przechowalni

Kenia Embu Kamviu AA

Region: Mount Kenya, Embu County, Eastern Province
Plantacja, stacja obróbki: Kamviu, Gakundu FCS
Właściciel: Spółdzielnia Gakundu FCS, około 1000 członków.
Odmiana: Ruiru 11,SL-28, Batian; duże ziarna AA
Wysokość upraw: 1100-2100m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Profil: palenie jasne do metod przelewowych, aromaty intensywne i bogate, dość nietypowe, pomarańczowo-herbaciane, miękka i przyjemna w smaku ;).

Kolejna partia najbardziej treściwych i gęstych ziarenek świata czyli kawa z Kenii. Tym razem dość nietypowe aromaty uderzyły mnie przy pierwszym zaparzaniu.

Hrabstwo Embu leży na wschód od kawowych regionów Nyeri i Kirinyaga, na południowych stokach potężnej Mount Kenya. W Embu żyje około 38 tysięcy rolników, zajmujących się uprawami kawy na małych poletkach. Produkują oni 85% kawy z całego regionu. Reszta pochodzi z większych plantacji, takich jak inna z naszych Kenii — Kanyi. Określenie "większa" jest może zbyt znaczące, bo plantacja Kanyi Mukami Mugo ma raptem nieco ponad 1ha powierzchni. Wulkaniczne czerwonoziemy w połączeniu z dużymi wysokościami dają niezwykłe plony. Niniejsze ziarna pochodzą upraw należących do około tysiąca rolników, zrzeszonych w spółdzielni Gakundu. Łączna powierzchnia tych upraw sięga 290ha — łatwo policzyć, że daje to niewiele w przeliczeniu na członka spółdzielni.

Metoda obróbki: washed, sun-dried on African beds, czyli na mokro przy użyciu wody i suszenie na słońcu, na drewnianych platformach. Przyjemna, słynna, słodka kwaskowatość, spektakularne aromaty świeżych owoców i kwiatów, czarnych i czerwonych porzeczek, śliwek oraz wiśni, graperfuitów, cytrusów. Kawa ma duże body, jest zrównoważona, bardzo słodka.

Physical Panoramic Map of Embu

Data palenia: 12/05

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie