Kraj pochodzenia
Etiopia
Region
Yirgacheffee
Wysokość uprawy
2100 m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Heirloom
Obróbka
Washed
Punktacja (Q score)
87.75
Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie Brak w magazynie
Speciality Single Origin

Etiopia Sede Washed

60.00PLN

question

Preferowane metody przygotowania

Przelew
Aeropress

Ahoj, ziarna prosto z Czech!

Nie wyrosła tam nagle kawa, ale…

Nasz przyjaciel Vojtěch Růžička, wielokrotnie nagradzany czeski barista, od jakiegoś czasu zajmuje się też importem kawy. Sam jeździ na plantacje, sprawdza jakość i wybiera te najlepsze smaczki. Podesłał nam parę próbek i wybraliśmy z nich coś dla Was! Crème de la crème (czeskich) kawek z Ethiopii, klasyka bez żadnych twistów. Kto Ethiopie pije, ten wie, że to nie oznacza nudy, tylko po prostu mocną zawodniczkę!

Mały tip co do parzenia tej kawy – ziarna z Etiopii są małe i gęste, twardsze w porównaniu do kaw z innych krajów. Na dripa mielę je zawsze trochę grubiej. Nie dlatego, że są małymi twardzielami, a dlatego, że przy tym samym zmieleniu etiopskie kawy parzą się dłużej (często się przeparzając), co zabija eleganckie, kwiatowe nuty. Zazwyczaj jestem zwolennikiem zasady „im drobniej, tym lepiej”, jednak w tym przypadku przestaw swój młynek na nieco grubsze mielenie. Będzie pysznie!

Za opisami i profilami sensoryczymi kawek stoi Dawid Zadara, Head Roaster warszawskiej palarni kawy HAYB Speciality Coffee.

Darmowa dostawa dla wszystkich zamówień powyżej 99PLN!

Wszystkie zamówienia złożone przed 14:00 wysyłamy w ten sam dzień roboczy – nie dotyczy produktów z adnotacją „wysyłka w 48h” lub „preorder”.

Dostępne formy dostawy:
– odbiór osobisty w palarni HAYB w Warszawie,
– kurier InPost,
– Paczkomaty InPost.

Na terenie Warszawy realizowana jest także opcja dostawy ekspresowej (kurier PickPack), paczki doręczane są tego samego dnia w godzinach roboczych (zamówienia 9-15, doręczenia 11-19).

Profil sensoryczny

  • Sok brzoskwiniowy
  • Białe kwiaty
  • Earl Grey

 

Nasze kawy z serii Speciality Single Origin pakujemy teraz w paczki zgodnie z ich wiodącym profilem sensorycznym – dla ułatwienia podzieliliśmy smaki na 6 kategorii (5 + special) i przyznajemy punkty w każdej z nich (poniżej, 0-100).

Sprawdź, jak dokładnie będzie smakować Twoja kawa!

Floral 85
Tropical 15
Jak przygotować kawę?

Etiopia Sede Washed

Kawa
18g
Mielenie
23. klik (Comandante)
Woda
300ml / 96*C
Preinfuzja
60ml / 40s
Czas
2:45-3:00
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym zamieszać driperem dwa razy.
Kawa
17g
Mielenie
27-30. klik
Woda
200ml / 96*C
Preinfuzja
-
Czas
1:30 / 2:00
Metoda odwrócona. Wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.