| Palarnia | Hayb |
| Cena | 60.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Peru |
| Region | San Jose De Lourdes |
| Odmiana | Caturra, Bourbon, Pache |
| Metoda obróbki | Washed |
| Punktacja Q | 86.5 |
| Nuty smakowe | Dżem Brzoskwiniowy, Nutella, Pomarańcze |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Dostępna |
Andres Burga jest właścicielem trzech hektarów ziemi w rejonie Calabozo w San Jose de Lourdes. Na swoim gospodarstwie uprawia caturrę i catuai – zbierane są oddzielnie! Tu mamy akurat caturrę – po zebraniu Andres fermentował wiśnie przez – 24–36 godzin (wyjaśniam: wiśnie w dniu zebrania „odpoczywają” w wielkiej wannie wypełnionej wodą – to nazywane jest tutaj „fermentation stage”). Następnie owoce przechodzą przez depulper i rozkładane są na podwyższonych łóżkach, gdzie schną aż osiągną wilgotność na poziomie 11-12%. Peru wciąż leży na mojej liście miejsc do odkrycia – m.in. przez podobno dobrą kuchnię. Fajnie próbować nowych smaków, ale pod koniec dnia mało jaki posiłek wjedzie Ci tak dobrze jak proste pankejki – na zmianę z dżemem i nutellą. Taka jest właśnie ta kawka! Słodziutka i uniwersalna.