Palarnia | Hayb |
Cena | 64.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Region | Nyeri |
Odmiana | Batian, Sl28, Sl34, Ruiru 11 |
Metoda obróbki | Washed |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Czarna Porzeczka, Dzikie Jagody, Wiśnie |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Dostępna |
Moglibyśmy skłamać, Ale byście i tak nie uwierzyli, bo wiecie, kto to – myta Kenia, serce na talerzu. Kochani, nie ma co owijać w bawełnę. Kenia jak Kenia. Porzeczki – są. Cytrusy – są. Lekko czekoladowy (by przypomnieć, że to jednak wciąż kawa) finisz jest? Jest! Wszystko na swoim miejscu! Garść faktów o kooperatywie z której ten klasyczek przyleciał: Stacja myjąca Ngugu-ini została zbudowana w 1958 roku i jest własnością Towarzystwa Spółdzielczego Kibirigwi. To stowarzyszenie jest drugim co do wielkości w hrabstwie, posiada osiem stacji myjących i 7200 członków, z których 1200 dostarcza produkty do myjni Ngugu-ini właśnie. Ngugu-ini położona jest dość wysoko – 1600 m n.p.m. Dzięki łagodnemu klimatowi wiśnie kawowca dojrzewają tu powoli, a owoce stają się dzięki temu ultra słodkie. W tej stacji się nie patyczkują – wszystko oddzielone ręcznie, pod czujnym okiem farmerów, podzielone wedle jakości ziaren na odpowiednie klasy – przed Wami stanowczo pierwszy sort!