| Palarnia | Coffeelab |
| Cena | 58.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Gwatemala |
| Region | Santa Ana La Montaña, Fraijanes |
| Odmiana | Catuaí Rojo |
| Metoda obróbki | Naturalna |
| Nuty smakowe | Lukrecja, Jagody, Piernik |
| Dostępność | Dostępna |
Finca La Pila jest jedną z tych kaw, które zaskakują na całej swojej rozciągłości. Obrabiana jest naturalnie, ale cechuje ją lekkość i delikatność. Piernikową słodycz wspiera kwasowość dzikich jagód. Ale największe zdziwienie i tak pojawia się w postaci… lukrecjowego posmaku. Transparentność tego deskryptora jest wręcz powalająca. Choć sama lukrecja ma tylu przeciwników co zwolenników to, jako reprezentant pierwszego obozu, mogę śmiało zapewnić, że wszystko pysznie się komponuje. W Gwatemali wyróżnia się 8 regionów produkujących kawę, ale mówi się o 300 mikroklimatach — każdy wyróżniający się unikalnym profilem. Finca La Pila zlokalizowana jest w regionie Freijanes, znanym z wulkanicznych gleb, obfitych opadów i aktywnych wulkanów.