| Palarnia | Manufaktura Kawy |
| Cena | 13.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Salwador |
| Region | Metapán, Santa Ana |
| Odmiana | Pacamara |
| Metoda obróbki | Brak Danych |
| Punktacja Q | 86.25 |
| Nuty smakowe | Kwiatowy Aromat, Czerwony Grejpfrut, Gorzka Czekolada, Przyprawowy Finisz, Suszona Śliwka |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Dostępna |
Salwador Finca El Limo Kawa Świeżo Palona to pierwszy raz, kiedy w portfolio Manufaktury Kawy pojawiają się TAKIE ZIARNA! Pacamara to pochodna odmian Pacas i Maragogype, która powstała w 1958r. właśnie w Salwadorze, a swoim „korzeniom” zawdzięcza m.in. charakterystyczny duży rozmiar. Plantacja el Limo, z której pochodzi nasza kawa, ma 7ha powierzchni i usytuowana jest w mieście Metapán, w paśmie gór Alotepec-Metapan. Farma należy do Oscara Figueroa. Podłoże z gleb gliniastych i wapieni tworzy rewelacyjne warunki dla uprawy Pacamary, aby uzyskać kawę o kompleksowym bukiecie smakowym i aromatycznym. Za ostateczną obróbkę i eksport odpowiada z kolei stacja El Borbollon, która od 2016 roku współpracuje z mniejszymi farmerami takimi jak rodzina Figueroa, tym samym dbając o jakość produktu i pozwalając plantatorom uzyskać jak najgodniejsze wynagrodzenie za ich plony. Motto El Borbollon brzmi: „Doceniamy bogactwo każdego etapu obróbki kawy i dążymy do perfekcji na każdym z nich.”