| Palarnia | Manufaktura Kawy |
| Cena | 13.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Nikaragua |
| Region | Jinotega / Matagalpa |
| Odmiana | Red Catuaí, Caturra |
| Metoda obróbki | Honey |
| Punktacja Q | 87.0 |
| Nuty smakowe | Herbaciane Body, Nuty Czerwonych Porzeczek, Orzechowy Finisz, Soczysta Kwasowość |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Dostępna |
Tegoroczne zbiory w Nikaragui zaskakują nas swoją obfitością, ale i jakością. Tak soczystej i owocowej kawy nie mieliśmy w ofercie dawno! El Diamante uprawiana była przez Francisco Del Socorro Salgado, który przez 33 lata sukcesywnie dokupował po kawałku ziemi w Las Mercedes w północnej Nikaragui, by rozwijać swoją plantację nieopodal rezerwatu Cerro Datanli – El Diablo.