Palarnia | Manufaktura Kawy |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Salwador |
Region | Apaneca – Ilamatepec |
Odmiana | Red Bourbon |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 86.25 |
Nuty smakowe | Karmelizowany Pekan, Owoce Jagodowe, Syropowe Body, Winogrona, Średnio Długi Czereśniowy Finisz, Świeży Aromat |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Dostępna |
Nasze ziarna z Salwadoru uprawiane są na plantacji Finca la Reforma, która założona została już w 1892 roku i od czterech pokoleń należy do rodziny Hermandosa Alvareza Diaz i usytuowana jest na zboczu wulkanu Santa Ana. Przekłada się to na optymalne zacienienie farmy oraz znakomite warunki do uprawy kawowców odmiany Red Bourbon, która dominuje na tej plantacji, dając ziarna o niezwykle pełnym smaku. Dzięki wybitnym warunkom terytorialnym, plantacja Finca la Reforma zobowiązała się do rozwijania zrównoważonych praktyk uprawy, dzięki czemu może pozyskiwać wisienki najlepszej jakości, a następnie poddawać je obróbce w młynie El Borbollon zarządzanym przez jednego z członków rodziny Alvarez. Dokładając od siebie dopracowany profil palenia, uzyskujemy kawę o świeżym aromacie, z nutami owoców jagodowych, winogron, karmelizowanych orzechów pekan. Posmak jest średnio długi, czereśniowy, a body syropowe.