| Palarnia | Figa |
| Cena | 74.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Etiopia |
| Region | Agaro, Strefa Jimma |
| Odmiana | Mixed Heirloom |
| Metoda obróbki | Washed |
| Punktacja Q | 87.5 |
| Nuty smakowe | Cytrusy, Czarna Porzeczka, Mleczna Czekolada |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Dostępna |
Nazwa kooperatywy Biftu Gudina pochodzi z języka amharskiego i oznacza 'promień rozwoju'. Spółdzielnia została założona w 2012 r. w Agaro w strefie Jimma w zachodniej Etiopii. Należy do niej ok. 150 miejscowych drobnych rolników. Warunki naturalne zapewniają im żyzne gleby i duże wysokości, co sprzyja uprawom kawy. Ciekawostka: kawa w Biftu Gudina jest przetwarzana przy użyciu metody mytej. Na stacji mycia owoce są ręcznie sortowane, następnie ziarna oczyszczane są z miąższu i moczone w czystej wodzie przez 8 godzin. Kolejnym etapem jest suszenie ziaren na słońcu przez 10 do 14 dni na podestach, tzw. African beds, a po nim ponownie staranne ręczne sortowanie. Opis sensoryczny: cytrusy, mleczna czekolada, czarna porzeczka