search

Poranne Espresso 03

Poranne Espresso 03
Palarnia Coffee And Sons
Cena 39.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Washed
Punktacja Q 85.0
Nuty smakowe Czekolada, Owoce Leśne, Rum
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 18 marca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Limitowana edycja Porannego Espresso 03 właśnie się skończyła! Już 1 kwietnia startujemy z całkiem nowymi ziarnami w ramach projektu Kawa miesiąca i obiecujemy, że Was nie zawiedziemy. Poranne espresso 03, czyli ciemno palona Gwatemala Santa Barbara to pełne potencjału ziarna speciality, które zachwycają złożonością smaku. Owocowe nuty przeplatają się tutaj z gęstą słodyczą tworząc pełną smaku filiżankę kremowego naparu. Mamy ogromną przyjemność przedstawić kawę miesiąca marca pozyskaną od Mario Recinos, który bezpośrednio współpracuje z 12 małymi producentami kawy w Gwatemali z regionu Huehuetenango. Region ten posiada nie tylko zapierające dech widoki ale również ogromny potencjał na wysokiej klasy kawę, biorąc pod uwagę wysokość (1600-2200 m n.p.m.) i klimat. Drzewka odmian Caturra, Catimor i Typica uprawiane są w małych gospodarstwach na północno-zachodnich wyżynach Gwatemali, o powierzchniach od 0,3 do 1 ha. Gospodarstwa te należą do społeczności MAM, czyli grupy etnicznej zamieszkującej ten obszar, posługującej się odrębnym językiem oraz posiadającej własną kulturę. Zgodnie z lokalnymi wierzeniami, ludności Mam zawdzięcza się istotny wkład w rozwój cywilizacji środkowoamerykańskich. Większość producentów przetwarza kawę w swoich gospodarstwach z wykorzystaniem obróbki na mokro. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Opinie