Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Washed |
Punktacja Q | 85.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Owoce Leśne, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 28 marca 2023 |
Jasno palone ziarna Poranny przelew 03, czyli Gwatemala Santa Barbara to złożony i kompleksowy smak z wybijającymi się nutami owoców leśnych. W naparze kawa jest gładka, delikatna, z lekką kwasowością. Mamy ogromną przyjemność przedstawić kawę miesiąca marca pozyskaną od Mario Recinos, który bezpośrednio współpracuje z 12 małymi producentami kawy w Gwatemali z regionu Huehuetenango. Region ten posiada nie tylko zapierające dech widoki ale również ogromny potencjał na wysokiej klasy kawę, biorąc pod uwagę wysokość (1600-2200 m n.p.m.) i klimat. Drzewka odmian Caturra, Catimor i Typica uprawiane są w małych gospodarstwach na północno-zachodnich wyżynach Gwatemali, o powierzchniach od 0,3 do 1 ha. Gospodarstwa te należą do społeczności MAM, czyli grupy etnicznej zamieszkującej ten obszar, posługującej się odrębnym językiem oraz posiadającej własną kulturę. Zgodnie z lokalnymi wierzeniami, ludności Mam zawdzięcza się istotny wkład w rozwój cywilizacji środkowoamerykańskich. Większość producentów przetwarza kawę w swoich gospodarstwach z wykorzystaniem obróbki na mokro, i tak też jest w przypadku Gwatemali Santa Barbara. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.