| Palarnia | Hayb |
| Ilość | 200 g |
| Kraj pochodzenia | Kolumbia |
| Region | Huila |
| Odmiana | Purple Caturra |
| Metoda obróbki | Fake Fermentation (Natural) |
| Punktacja Q | 89.0 |
| Nuty smakowe | Limonka, Papaja, Pinacolada |
| Dostępność | Dostępna |
Całą serie kaw fermentowanych z owocami wybrałem z portfolio farmera, z którym miałem okazję się poznać w grudniu u niego na farmie w Colombii. Rodrigo Sanchez ma łeb jak sklep i mega jara się różnymi podejściami do obróbki kawy. Patrzcie co rozkminił tutaj, abyśmy finalnie mogli wypić kawkę o nazwie coconut lemonade: Selekcja mikroorganizmów: czyli hodowla Lactobacillus (bakterii kwasu mlekowego) i saccharomyces cerevisiae (mówiąc ogólnie drozdży) Przygotowanie zaczynu, który będzie dodany do fermentacji: Mieszanka mikroorganizmów z cytrusami i suszonymi płatkami kokosa Fermentacja: Wiśnie kawy są fermentowane z zaczynem przez 190 godzin, bez dostępu powietrza. Koncowy etap: Zapewnienie poziomu Brixa (w tej jednostce mierzymy ilośc cukru) powyżej 6 i utrzymania pH powyżej 4, aby podkreślić nuty owocowe bez zmiany smaku kawy.