search

FF #006/ 2024: Colombia Monteblanco Coconut Lemonade Natural

FF #006/ 2024: Colombia Monteblanco Coconut Lemonade Natural
Palarnia Hayb
Ilość 200 g
Kraj pochodzenia Kolumbia
Region Huila
Odmiana Purple Caturra
Metoda obróbki Fake Fermentation (Natural)
Punktacja Q 89.0
Nuty smakowe Limonka, Papaja, Pinacolada
Dostępność Dostępna
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Całą serie kaw fermentowanych z owocami wybrałem z portfolio farmera, z którym miałem okazję się poznać w grudniu u niego na farmie w Colombii. Rodrigo Sanchez ma łeb jak sklep i mega jara się różnymi podejściami do obróbki kawy. Patrzcie co rozkminił tutaj, abyśmy finalnie mogli wypić kawkę o nazwie coconut lemonade: Selekcja mikroorganizmów: czyli hodowla Lactobacillus (bakterii kwasu mlekowego) i saccharomyces cerevisiae (mówiąc ogólnie drozdży) Przygotowanie zaczynu, który będzie dodany do fermentacji: Mieszanka mikroorganizmów z cytrusami i suszonymi płatkami kokosa Fermentacja: Wiśnie kawy są fermentowane z zaczynem przez 190 godzin, bez dostępu powietrza. Koncowy etap: Zapewnienie poziomu Brixa (w tej jednostce mierzymy ilośc cukru) powyżej 6 i utrzymania pH powyżej 4, aby podkreślić nuty owocowe bez zmiany smaku kawy.

Opinie