| Palarnia | Manufaktura Kawy |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Peru |
| Region | Amazonas |
| Odmiana | Różnorodne |
| Metoda obróbki | Myta |
| Punktacja Q | 83.5 |
| Nuty smakowe | Czekoladowy Aromat, Elegancka Słodycz, Grejpfrut, Niska Kwasowość, Orzechy, Pełna Cielistość |
| Profil palenia | Średni |
| Dostępność | Dostępna |
Kawa Kuelap, to w wolnym tłumaczeniu 'kawa z chmur', która uprawiana jest na bogatych w materię organiczną glebach wulkanicznych. Jej plantacją trudzi się The Bagua Grande Cooperative, czyli kooperatywa zrzeszająca blisko 500 małych rolników z regionu Amazonas. Mikroklimaty i zacienienie zapewniane przez rodzime gatunki drzew rosnących dookoła farm, wspierają bioróżnorodność flory i dzikich zwierząt w obrębie plantacji tworzących Kuelap.