Palarnia | Hayb |
Cena | 60.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Indonezja Pegasing |
Metoda obróbki | Carbonic Maceration (Natural) |
Nuty smakowe | Malinowy Dżem, Pralina Czekoladowa, Przyprawy |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Dostępna |
Karboniczna maceracja, nudnej kawy masakracja. Największy słodziak z całego teamu Indonezji musiał obrać tę drogę: wypału pod dwa profile parzenia. Witamy espresso! Wjezdża całe na słodko, jest tu dużo czekoladowej praliny, dużo malin, trochę przypraw, całość jest słodka i aksamitna. Kawę wypaliliśmy tu odrobinę ciemniej, aby zbić wyjściową kwasowość, no i co, hit. Słodziak nad słodziakami. A proces obróbki wyglądał w następujący sposób: Wiśnie umieszcza się w plastikowych zbiornikach fermentacyjnych, do których wprowadzane jest CO2 w celu wyparcia całego tlenu. W beztlenowej atmosferze wiśnie fermentują przez 70 – 80 godzin. Następnie kawę umieszcza się na podniesionych łóżkach i suszy przez 20–25 dni, regularnie obracając. Całość odbywa się w wybudowanym do tego celu pomieszczeniu w którym monitorowana jest temperatura. Efekt tutaj wypada niezwykle słodko!