search

Indonesia Team Pegasing Washed

Indonesia Team Pegasing Washed
Palarnia Hayb
Cena 51.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Indonezja
Region Panta Musara, Pegasing
Odmiana Tim Tim & Gayo 1
Metoda obróbki Washed
Punktacja Q 86.5
Nuty smakowe Brzoskwinia, Brązowy Cukier, Grejpfrut
Profil palenia Jasny
Dostępność Dostępna
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Washed, czyli kawa myta, klasyczek! Wiśnie trafiają do betonowej wanny. Te które unoszą się na powierzchni wody, farmerzy odławiają i oznaczają jako produkt niższej jakości. Do nas trafia ta kawa, która opadła na dno wanienki z wodą – te wiśnie były bardziej dojrzałe, dlatego dostały bilet, aby polecieć z Indonezji na drugi koniec świata. Za nim jednak kawa wyleci z farmy prosto do HAYBowego pieca, fermentuje przez 12–18 godzin w betonowym zbiorniku wypełnionym wodą. Następnie pozostawia się ją do wyschnięcia na podwyższonych łóżkach. Ten okres trwa od 8 do 14 dni, w zależności od pogody w danym sezonie. Kawcie z obróbki washed najczęściej są najbardziej delikatne w smaku. Nie inaczej jest tutaj!

Opinie