search

Meksyk Swiss Water

Meksyk Swiss Water
Palarnia Coffee And Sons
Cena 39.9 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Swiss Water
Punktacja Q 80.0
Nuty smakowe Czekolada, Nugat, Rum
Profil palenia Ciemny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 29 kwietnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

To kawa ziarnista poddana naturalnemu procesowi wypłukiwania kofeiny słodką wodą. Z ziaren kawy usunięte zostaje aż 99,9% kofeiny, bez naruszenia ich smaku i aromatu! Kawa bezkofeinowa Meksyk Swiss Water palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach kolbowych, automatycznych, kawiarkach, a także we french pressie i jako tradycyjna "zalewajka". W filiżance można spodziewać się przede wszystkim słodyczy o nutach nugatu i czekolady, a także subtelnych cytrusowych smaków idealnie balansujących napar. Meksyk jest jednym z największych na świecie eksporterów certyfikowanej kawy, posiadającym predyspozycje do uprawy najwyższej jakości kaw Speciality, w tym kaw bezkofeinowych - Swiss Water. Drzewka kawowe uprawiane są na wysokościach 900 - 1100 m n.p.m. w regionach Chiapas, Veracruz, Oaxaca oraz Puebla. Duże wysokości mają wpływ na powolne dojrzewanie wiśni, przez co mają więcej czasu na rozwinięcie głębi i słodyczy, a także wielu pożądanych cech, których oczekujemy od kaw Speciality. Kawa posiada certyfikat kawy organicznej. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Niesamowita Kawa Bez Kofeiny - dowiedz się więcej o procesie Swiss Water® Swiss Water® to proces, który wykorzystuje elementy wody, temperaturę oraz czas do tworzenia intrygującej kawy bezkofeinowej. Na początek zaczynamy od małych partii niesamowitej kawy i ekstraktu kawy zielonej. Następnie dodajemy lokalnej wody i poświęcamy odrobinę uwagi poprzez monitorowanie czasu i temperatury do momentu gdy kawa jest w 99.9% pozbawiona kofeiny. Zobaczcie jak to wygląda w kilku krokach. Ekstrakt Kawy Zielonej (GCE) zostaje dodany do ziaren kawy i rozpoczyna się usuwanie kofeiny. Kofeina samoistnie wędruje z ziaren kawy do GCE do momentu gdy współczynnik rozpuszczonych związków w GCE do rozpuszczonych związków w ziarnie kawy osiągnie równowagę. Kofeina i GCE płynie nieustannie przez filtry węglowe do momentu gdy cała kofeina zostaje uwięziona i odseparowana od GCE. Następnie GCE zostaje odświeżone tak aby mogło być wykorzystywane znów i znów do usuwania kofeiny. Przez kolejnych 10 godzin, zespół nieustannie monitoruje proces i poziomy kofeiny w każdej partii z której usuwana jest kofeina. Kontrowany jest czas, wskaźniki temperatury oraz sprawdzany poziom przepływu GCE. Rezultat tej troskliwej opieki i dbałości o szczegóły jest tego warty – w 99.9% wolna od kofeiny kawa. Na koniec, bezkofeinowe zielone ziarna zostają wysłane do palarni oraz marek sprzedających kawę speciality, tak aby te ziarna mogły być zamienione w coś wyjątkowego. Jesteśmy dumni, z faktu, że jesteśmy małym przystankiem na trasie niesamowitej podróży ziaren kawy z miejsca ich pochodzenia do waszej filiżanki.

Opinie