Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.9 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Swiss Water |
Punktacja Q | 80.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Nugat, Rum |
Profil palenia | Ciemny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 29 kwietnia 2023 |
To kawa ziarnista poddana naturalnemu procesowi wypłukiwania kofeiny słodką wodą. Z ziaren kawy usunięte zostaje aż 99,9% kofeiny, bez naruszenia ich smaku i aromatu! Kawa bezkofeinowa Meksyk Swiss Water palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach kolbowych, automatycznych, kawiarkach, a także we french pressie i jako tradycyjna "zalewajka". W filiżance można spodziewać się przede wszystkim słodyczy o nutach nugatu i czekolady, a także subtelnych cytrusowych smaków idealnie balansujących napar. Meksyk jest jednym z największych na świecie eksporterów certyfikowanej kawy, posiadającym predyspozycje do uprawy najwyższej jakości kaw Speciality, w tym kaw bezkofeinowych - Swiss Water. Drzewka kawowe uprawiane są na wysokościach 900 - 1100 m n.p.m. w regionach Chiapas, Veracruz, Oaxaca oraz Puebla. Duże wysokości mają wpływ na powolne dojrzewanie wiśni, przez co mają więcej czasu na rozwinięcie głębi i słodyczy, a także wielu pożądanych cech, których oczekujemy od kaw Speciality. Kawa posiada certyfikat kawy organicznej. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Niesamowita Kawa Bez Kofeiny - dowiedz się więcej o procesie Swiss Water® Swiss Water® to proces, który wykorzystuje elementy wody, temperaturę oraz czas do tworzenia intrygującej kawy bezkofeinowej. Na początek zaczynamy od małych partii niesamowitej kawy i ekstraktu kawy zielonej. Następnie dodajemy lokalnej wody i poświęcamy odrobinę uwagi poprzez monitorowanie czasu i temperatury do momentu gdy kawa jest w 99.9% pozbawiona kofeiny. Zobaczcie jak to wygląda w kilku krokach. Ekstrakt Kawy Zielonej (GCE) zostaje dodany do ziaren kawy i rozpoczyna się usuwanie kofeiny. Kofeina samoistnie wędruje z ziaren kawy do GCE do momentu gdy współczynnik rozpuszczonych związków w GCE do rozpuszczonych związków w ziarnie kawy osiągnie równowagę. Kofeina i GCE płynie nieustannie przez filtry węglowe do momentu gdy cała kofeina zostaje uwięziona i odseparowana od GCE. Następnie GCE zostaje odświeżone tak aby mogło być wykorzystywane znów i znów do usuwania kofeiny. Przez kolejnych 10 godzin, zespół nieustannie monitoruje proces i poziomy kofeiny w każdej partii z której usuwana jest kofeina. Kontrowany jest czas, wskaźniki temperatury oraz sprawdzany poziom przepływu GCE. Rezultat tej troskliwej opieki i dbałości o szczegóły jest tego warty – w 99.9% wolna od kofeiny kawa. Na koniec, bezkofeinowe zielone ziarna zostają wysłane do palarni oraz marek sprzedających kawę speciality, tak aby te ziarna mogły być zamienione w coś wyjątkowego. Jesteśmy dumni, z faktu, że jesteśmy małym przystankiem na trasie niesamowitej podróży ziaren kawy z miejsca ich pochodzenia do waszej filiżanki.