| Palarnia | Hayb |
| Cena | 65.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Kenia |
| Region | Kirinyaga |
| Wysokość | 1600 |
| Odmiana | Sl 28, Sl 34 |
| Metoda obróbki | Washed |
| Punktacja Q | 87.0 |
| Nuty smakowe | Czarna Porzeczka, Malina, Owoce Leśne |
| Dostępność | Dostępna |
Twoja wakacyjna bestie Fajnie, że można na niej polegać. Nigdy Cię nie zawiedzie, ale też potrafi zaskoczyć. W tej Kenii jest to, co kochamy w ziarnach z tego regionu i to jest takie dobre! Ta kawa pochodzi z młodych plantacji w północno-wschodniej część regionu Kirinyaga, w okolicach wioski Ngariama. To region słynący głównie z herbaty, ale coraz bardziej doceniany za wyjątkową jakość kawy. Żyzne, wulkaniczne gleby i brak intensywnego rolnictwa sprawiają, że kawa z tego miejsca ma wyjątkowo czysty i bogaty profil. Stacją zarządza spółdzielnia New Ngariama, znana także z Kamwangi i Kainamui. Ten rok nie był łatwy dla kenijskich producentów. Zmiany w przepisach spowolniły eksport i utrudniły bezpośrednią współpracę kooperatywa – importerzy. Ale mimo wszystko udało się zdobyć coś naprawdę wyjątkowego. Wyjątkowa jakość, ale smak klasyczny jak na sztosik z Kenii: dużo porzeczek, truskawek i malin. Poleca się do picia na gorąco i do zaparzenia na kostkach lodu!