Palarnia | Manufaktura Kawy |
Cena | 41.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kostaryka |
Region | Alajuela, Central Valley |
Wysokość | 1300 metrów n.p.m. |
Nuty smakowe | Hibiskus, Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 3 października 2022 |
Cascara to nazwa suszu zrobionego z wiśni kawowca. CASCARA nie jest kawą. Nazwa ta wzięła się od hiszpańskiego słowa Cáscara, które oznacza „skórę” lub „łuskę”, gdyż tym właśnie jest susz – po obróbce wiśni kawowej i usunięciu pestki (ziarna kawy), pozostaje miąższ otoczony skórką. Susz tej Cascary pozyskiwany jest z kawy obrabianej naturalnie, co oznacza, że całe wiśnie, ziarna wraz z miąższem, są starannie suszone na słońcu w ciągłym obiegu, a później dopiero usuwana jest pestka. Napar z suszu wiśni kawowca jest słodki i owocowy, charakteryzuje się nutami żurawiny, hibiskusa oraz miodu. Cascara posiada wysoki poziom antyoksydantów oraz witaminy B2 i E. Zawiera również kofeinę! Kawowce, z których zrobiona jest Cascara Costa Rica Hacienda Sonora, uprawiane są od ponad 50 lat przez rodzinę Guardia na 90 hektarowym terenie na zboczu wulkanu Poás. Dużą część terenu stanowi dżungla, dzięki czemu kawowce rosną w cieniu roślin, które chronią je przed bezpośrednim słońcem, a opadające liście i owoce użyźniają glebę dostarczając jej wielu cennych składników odżywczych. Idealny mikroklimat sprawia, że region ten cechuje się doskonałymi warunkami do uprawiania najlepszej jakości mikrolotów. Plantacja może pochwalić się również tym, iż energia która wykorzystywana jest do pracy, pozyskiwana jest dzięki napędzanej wodą Turbinie Peltona. Ten czynnik sprawia, że uprawa kawy jest o wiele bardziej ekologiczna. Wyjątkowy i orzeźwiający smak naparu z Cascary sprawia, że doskonale sprawdza się on na ciepło, jak również, jako baza pod zimne, a nawet gazowane napoje.