Palarnia | Odija |
Cena | 49.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Afryka |
Region | Ngozi |
Wysokość | 1800m.n.p.m. |
Odmiana | Bourbon |
Metoda obróbki | Natural |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 12 kwietnia 2023 |
Burundi Gashinkanwa to kawa kompleksowa, a przy tym delikatna. Jej kwasowość jest bardzo subtelna i choć cytrusowa, to łagodna. Przy pierwszym łyku wyczuwalny jest rześki, lekko wytrawny aromat czerwonego grejpfruta. Stopniowo przechodzi on w słodycz owocu, by ostatecznie dotrzeć do jego lekko goryczkowej nuty. Na finiszu nuta ta przechodzi w smak dojrzałego, aromatycznego orzecha włoskiego. Napar najlepiej sprawdzi się zaparzony metodami alternatywnymi. Najbardziej tę kawę docenią wielbiciele wyrazistych, słodko goryczkowych smaków. To dobra kawa dla sceptyków, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z dripem, aeropressem czy chemexem. Gashinkanwa jest gimną położoną w prowincji Ngozi, na północy Burundi. Nad stacją myjącą pieczę sprawuje managerka i właścicielka JNP Coffee – Jeanine Niyonzima-Aroian. Kobieta działa w lokalnym przemyśle kawowym troszcząc się o pracujące tam kobiety i producentów kawy. Wspiera społeczność skupioną wokół upraw organizując dla niej szkolenia. Mają one uczyć uczestników jak osiągnąć finansową niezależność oraz wzmocnić ich ekonomicznie.