search

Kolumbia Las Taguas

Kolumbia Las Taguas
Palarnia Coffeeplant
Cena 103.2 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kolumbia
Nuty smakowe Cola, Cytrusy, Czekolada, Mięta, Owoce Pestkowe, Rum, Wino, Śliwka
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 20 października 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Kolumbia Las Taguas to ziarna pochodzące z kooperatywy zlokalizowanej w okolicy miasteczka Pasto, w regionie Nariño. W paczce znajdziesz ziarna odmian Colombia oraz Castillo, które zostały poddane obróbce mytej. W profilu sensorycznym spodziewaj się nut śliwki, czekolady oraz delikatnej winnej kwasowości. Te ziarna polecamy przygotowywać jako kawę czarną, niestety z dodatkiem mleka traci ona swój ciekawy charakter. Kolumbia to kraj o bardzo zróżnicowanej topografii i całej masie występujących tam mikroklimatów. To powód, dla którego trudno jest określić typowy profil sensoryczny dla ziaren z tego kraju. Znajdziemy tam zarówno kawy przypominające sensorycznie Brazylię, ale także te do złudzenia kojarzone z Rwandą, czy Kenią. Co więcej, doświadczenie kolumbijskich plantatorów, ich ciężka praca oraz rządowe programy wspierające wzrost jakości produkowanej kawy, sprawiają, że na jakość produkowanej tam kawy nie można narzekać. Nariño znajduje się w południowo-zachodniej części Kolumbii, gdzie Andy biegną równolegle do Oceanu Spokojnego. Ten region słynie z aktywności wulkanicznej. Tutaj przez stulecia pięć wulkanów stworzyło wybitnie bogate gleby. Te żyzne pasma górskie są domem dla drobnych gospodarstw rolnych na jednych z najwyższych wysokości na świecie, co pozwala na uprawę fenomenalnych ziaren. Wysokość Nariño umożliwia stopniowy proces dojrzewania z gorącymi temperaturami przez cały dzień i bardzo niskimi temperaturami w nocy. Do stacji myjącej trafiają tylko najbardziej dojrzałe wisienki, zbierane w sposób ręczny.

Opinie