Palarnia | Good Coffee |
Cena | 50.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Keramo Village, Bensa District |
Wysokość | 2100 - 2200 m |
Odmiana | Heirloom |
Metoda obróbki | Naturalna |
Nuty smakowe | Cytrusy, Czekolada, Mango |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 18 czerwca 2023 |
Cieszymy się, że możemy znowu Wam zaproponować kawę z Keramo od tego samego producenta. Jej nazwa - Duwancho - pochodzi od owocu często spotykanego w etiopskim regionie Sidama. Nazwa ta zresztą jest uzasadniona, bo w kawie jest mnóstwo owoców: jeżyny, brzoskwinie, mango, truskawki i cytrusy. A wszystko zrównoważone dużą dawką czekolady. Koperatywa Daye Bensa odpowiedzialna za nasz micro lot produkuje małe ilości ziaren najwyższej jakości i jest znana z niezwykle starannego podejścia do ich obróbki. Ziarna pochodzą od 279 rolników z okolic wioski Keramo. Do suszenia trafiają jedynie bardzo dojrzałe owoce. Suszą się one na słońcu przez 13 do 15 dni Za każdą platformę do suszenia odpowiada inny pracownik. Aby zapewnić równomierny dostęp powietrza do każdego owocu, w początkowej fazie suszenia przegarnia się je co 15 minut. Jest więc co robić.