search

Jemen Harazi Wadi Almaa

Jemen Harazi Wadi Almaa
Palarnia Good Coffee
Cena 89.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Jemen
Region Harazi
Wysokość 1700 - 2100 m
Odmiana Jaadi
Metoda obróbki Naturalna (Anaerobic)
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 3 stycznia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Od kilku lat polujemy na kawy z Jemenu. Ale jak dotąd albo nam nic nie "wpadło w oko" albo cena była zbyt wysoka. W tym roku trafiliśmy na taką, której naprawdę warto spróbować, choć cenowo niestety nie jest bardzo przystępna. Jej smak jest bardzo złożony, pełen owoców - brzoskwini, malin, owoców tropikalnych - czekolady i pralinek. Kawa jest bardzo winna, wyczuwalne w niej są mocne nuty prosecco (może dla niektórych szampana :-)) Pycha! Arabika w Jemenie pojawiła się po raz pierwszy w regionie Harazi (wlaśnie stąd pochodzą nasze ziarna) w XV wieku przywieziona przez sufickich mnichów. Kawę uprawia się tu na małych, położonych tarasowo poletkach w wysokich górach (1600 - 2100 m.). Owoce zbiera się ręcznie, uprawia tradycyjnie, używając tylko organicznych nawozów i często suszy na dachach domów. Transport owoców do stacji obróbki czy punktu skupu jest dużym wyzwaniem ze względu na ukształtowanie terenu. Rolnicy w większości uprawiają między 60 a 500 krzewów odmianyJaadi /Udhini. Średni zbiór to 1,5 tony owoców, co daje 3 worki ziaren po 60 kg. Kawa jest często jedynym źródłem utrzymania, niektórzy rolnicy uprawiają też khat - roślinę, która ma działanie pobudzające, i która jest w krajach arabskich bardzo popularna. Nasze ziarna pochodzą z okolicy znanej jako Wadhi Almaa, położonej w regionie Harazi, w centralnej części Jemenu. Rolnicy zaczęli tu - z pomocą organizacji skupującej owoce i edukującej w zakresie kawy speciality - stosować eksperymentalne metody obróbki. Owoce, po zebraniu były przebrane i umieszczone w specjalnych pojemnikach, gdzie fermentowały przez 120 godzin. Potem przeniesiono je na specjalne platformy, gdzie przez 3 dni leżakowały redukując swoją wilgotność. Dopiero potem owoce rozmieszczono do suszenia w zadaszonym pomieszczeniu, gdzie starannie i regularnie je obracano. Łączny czas suszenia to ok. 50 (!) dni. Ale to nie wszystko, tak spreparowane owoce pozbawiono mechanicznie wyszuszonej skórki i miąższu i zapakowano do specjalnych worków, w których leżakowały przez 3 miesiące - chodzi o to, by ziarna się ustabilizowały. Dopiero potem trafiły do magazynu eksportera, na statek i do Europy. Kawa dostępna w opakowaniach po 125, 150, 200 i 250 g. UWAGA: NIE GWARANTUJEMY JUŻ DOSTAWY PRZED ŚWIĘTAMI!

Opinie