Palarnia | Good Coffee |
Cena | 49.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Sumatra |
Region | Team Pegasing, Aceh Tengah |
Wysokość | 1300 - 1500 m |
Odmiana | Tim Tim, Gayo 1 |
Metoda obróbki | Naturalna |
Nuty smakowe | Ananas, Banan, Czekolada, Owoce Tropikalne |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 18 kwietnia 2023 |
Kolejna kawa od Hendry Maulizara z Team Pegasing z Sumatry ikolejny raz jesteśmy zachwyceni jej intensywnym, złożonym smakiem i cudowną gęstością. Poczujecie w niej dużo malin, sporo owoców tropikalnych (ananas, banan i inne) i w tle nuty alkoholowo - czekoladowe. Jak zawsze jest też odrobina ziemistości charakterystycznej dla ziaren z Sumatry. Ta kawa jest przecudna w espresso i kawiarkach: jest jak gęsta czekolada z nutami malin! Farma i stacja obróbki Team Pegasing należy do Hendry Maulizara, który przejął kawowy biznes od ojca w 2010 roku. Kawa stała się jego pasją. Zamiast pójść w ślady okolicznych farmerów i tradycyjnie obrabiać ziarna, zaczął się uczyć i zdobywać wiedzę na temat upraw i sposobów obróbki, w ślad za tym szybko poszły pierwsze próby. Dziś Team Pegasing to stacja słynąca z jakości, stosująca 8-10 różnych metod obróbki, wypuszczająca w świat ok. 40 ton ziaren rocznie (z czego większość trafia do palarni na Jawie, głównie w Dżakarcie). Kawa pochodzi od 70 okolicznych rolników, którzy dostarczają do stacji dojrzałe owoce zebrane z najwyższą starannością. Ciekawe jest to, że Hendra ma szkółkę krzewów odmiany Abyssinia - rdzennej odmiany, która jako pierwsza została sprowadzona do Indonezji przez Holenderskich kolonizatorów. Stara się on rozpowszechniać tę odmianę wśród rolników, z którymi współpracuje i płaci im za nią więcej, jako, że krzewy te rodzą mniej owoców. I jeszcze kilka słów o obróbce. Zebrane owoce umyto i przeniesiono na platformy do suszenia, gdzie spędziły blisko 4 tygodnie. Oczywiście starannie i często je obracano, tak by suszenie przebiegało perfekcyjnie, a na koniec usunięto z nich wyschnięty miąższ. Zanim ziarna trafiły na sprzedaż były jeszcze dwukrotnie przesiewane i dwukrotnie przebierane ręcznie (!), tak by zapewnić jak najwyższą czystość i jakość. O mistrzostwie procesu obróbki świaczy to, że wydobywa ona z owoców to, co najlepsze jednocześnie zachowując cechy tzw. terroir. Jej efektem jest owocowy profil kawy, złożoność, harmonia i słodycz i charakterystyczne dla Sumatry nuty czekoladowe i lekka ziemistość. Nie pojawiają się zbyt mocne akcenty alkoholowe czy balsamiczne, które w "naturalach" czy eksperymentalnie obrabianych kawach często "przykrywają" smak naparu.