search

Brazil Mantiqueira Grota Funda Controled Fermentation Acaia Waga 250G

Brazil Mantiqueira Grota Funda Controled Fermentation Acaia Waga 250G
Palarnia Świeżopalona
Cena 39.9 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Brazylia
Region Carmo De Minas (Mantiqueira Of Minas)
Wysokość 1100-1300 m n.p.m.
Odmiana Acaiá Iac 474-1
Metoda obróbki Kontrolowana Fermentacja
Punktacja Q 88.0
Nuty smakowe Bergamotka, Brązowy Cukier, Cukierki, Cytrusy, Czekolada, Czerwona Porzeczka, Kakao, Karmel, Mięta, Orzech, Owoce Cytrusowe, Owoce Tropikalne, Porzeczka, Rabarbar, Rooibos
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 16 maja 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Brazylijskie kawy mają wielu zwolenników, i nie ma w tym nic dziwnego. Słyną ze swojej jakości i niesamowitego aromatu. Taka właśnie kawa trafiła do nas z plantacji Grota Funda, nad która pieczę trzymają Paulo Sergio Carneiro i Glaucio Carneiro Pinto. Plantacja ta słynie na całym świecie ze swoich kaw speciality. Gospodarstwo może pochwalić się certyfikatami jakości nadanymi przez Indicação Geográfica da Mantiqueira de Minas i brazylijskie Ministerstwo Środowiska i Rolnictwa. Od lat kawa z tych upraw zdobywa też wyróżnienie COCARIVE - Regionion Cooperative of Coffee Growers of Rio Verde. Carmos de Minas jest jednym z najsłynniejszych regionów Brazylii, w których produkuje się kawę. Plantacja Grota Funda znajduje się 5 km od miasta, między malowniczymi wzgórzami Serra de Mantiqueira, około 1100 m nad poziomem morza. To wysokość, która w połączeniu z żyznymi glebami i odpowiednią ilością opadów daje warunki idealne do otrzymania wysokiej jakości ziaren. To proces, który pozwala zachować jak najwięcej zalet płynących z korzystnych warunków uprawy, tuż po zbiorach. Cała świeżo zebrana kawa jest myta i oddzielana w myjce mechanicznej jak najszybciej, aby wyeliminować wszelkie niepożądane zanieczyszczenia. Od 2015 roku Fazenda Grota Funda przeprowadza fermentację aerobową (anaerobic) kawy naturalnej w zbiornikach murowanych. Produkuje także partie kawy naturalnej i miodowej z fermentacji beztlenowej. W procesie fermentacji na bieżąco monitorowana jest temperatura, pH i czas końcowy każdego procesu, który kończy się myciem wodą. Następnie ziarna są suszone, sortowane według odmiany, wysokości i daty zbioru, a na koniec poddawane ocenie kontrolnej. Wszystko po to, by uzyskać jak najlepszą jakość. Kawa Brazylia Fazenda Grota Funda Acaiá zaskoczy cię swoimi słodko-orzeźwiającymi smakami. W filiżance wyczujesz zarówno owoce tropikalne i cytrusowe, jak słodycz karmelu czy kakao. Warto spróbować tego połączenia! Gorąca: Początkowo ściągająca i sucha ( wrażenie skórki z orzechów), body niskie, słodycz średnia ale nie podbijana żadnym innym smakiem, aftertaste krótki Ciepła: W kawie wzrasta kwasowość, kawa staje się przez to nieco pełniejsza w smaku. Uwidaczniają się nuty orzechów, grejpfruta i pomarańczy. Chłodna: Dochodzi wyraźne uwydatnienie goryczy zarówno w finiszu jak i afterze. Najwięcej aromatu i smaku z kawy Brazylia Fazenda Grota Funda wydobędą metody przelewowe, takie jak chemex czy drip, ale doskonale smakować będzie także przygotowana w aeropressie czy french pressie. Kawa Brazil Fazenda Grota Funda Acaiá wypalana jest w naszej palarni. Po tym procesie jest naturalnie schładzana i pakowana w wysokiej jakości opakowania specjalnie pod każde złożone zamówienie. Dlatego oprócz wysokiej jakości gwarantujemy jej niesamowitą świeżość, której doświadczysz jak tylko kawa trafi w Twoje ręce. Kawę pakujemy w torebki jednowarstwowe, które w 100% podlegają powtórnemu przetworzeniu. Po zużyciu lub przesypaniu kawy torebkę możesz wrzucić do żółtego worka na "plastik". Uwaga! Informujemy, że waga otrzymanej kawy może różnić się od deklarowanej o 2g.

Opinie