search

Kongo Kivu 4 Lake Domaine Katale Bourbon Waga 250G

Kongo Kivu 4 Lake Domaine Katale Bourbon Waga 250G
Palarnia Świeżopalona
Cena 27.9 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kongo
Region Katale
Wysokość 1500 - 2000m npm
Odmiana Bourbon
Metoda obróbki Myta
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 16 września 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Chociaż warunki klimatyczne i geograficzne sprawiają, że wschodni region Demokratycznej Republiki Konga jest idealny do uprawy kawy wysokiej jakości, dziesięcioleci gwałtownego konfliktu i wojny domowej zmusiły wielu rolników do opuszczenia swoich domów. Dopiero w 2003 roku, niewielka grupa rolników zainspirowana przykładem spółdzielni rosnących w Rwandzie założyła SOPACDI, która obecnie skupia około 5 600 drobnych rolników z różnych grup etnicznych. Gospodarstwa rodzinne są bardzo małe, ich średnia wielkość wynosi do 2 hektarów. Co ciekawe około 20 procent członków spółdzielni to kobiety, często wdowy rolników. Kawa jest uprawiana w Kongo na wysokości 1500 do 2000 m n.p.m. i jest przetwarzana mokrą metodą w połączeniu z tradycyjnym suszeniem na słońcu. Są to wyłącznie odmiany Bourbon które oferują w filiżance smak kakao, cynamonu i owoców jagodowych. • letnia: wzrastająca kwasowość idąca w pomarańcze, pojawiają się smaki tostowe również w aftertascie, • chłodna: żółte śliwki, kawa zyskuje na słodyczy, staje się pełniejsza, after lekko kwasowy, pojawia się w nim także kwasowość, Kawa Kongo Kivu 4 Lake Domaine Katale Bourbon nadaje się do parzenia metodami przelewowymi (Hario V60, Kalita, Chemex). Równie dobrze sprawuje się zaparzana we French Pressie, czy AeroPressie. Kawa Kongo Kivu 4 Lake Domaine Katale Bourbon wypalana jest w naszej palarni. Po tym procesie jest naturalnie (bez użycia wody) schładzana i pakowana w wysokiej jakości opakowania z wentylem specjalnie pod każde złożone zamówienie. Dlatego oprócz wysokiej jakości gwarantujemy jej niesamowitą świeżość, której doświadczysz jak tylko kawa trafi w Twoje ręce.

Opinie