Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 27.9 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kongo |
Region | Katale |
Wysokość | 1500 - 2000m npm |
Odmiana | Bourbon |
Metoda obróbki | Myta |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 16 września 2022 |
Chociaż warunki klimatyczne i geograficzne sprawiają, że wschodni region Demokratycznej Republiki Konga jest idealny do uprawy kawy wysokiej jakości, dziesięcioleci gwałtownego konfliktu i wojny domowej zmusiły wielu rolników do opuszczenia swoich domów. Dopiero w 2003 roku, niewielka grupa rolników zainspirowana przykładem spółdzielni rosnących w Rwandzie założyła SOPACDI, która obecnie skupia około 5 600 drobnych rolników z różnych grup etnicznych. Gospodarstwa rodzinne są bardzo małe, ich średnia wielkość wynosi do 2 hektarów. Co ciekawe około 20 procent członków spółdzielni to kobiety, często wdowy rolników. Kawa jest uprawiana w Kongo na wysokości 1500 do 2000 m n.p.m. i jest przetwarzana mokrą metodą w połączeniu z tradycyjnym suszeniem na słońcu. Są to wyłącznie odmiany Bourbon które oferują w filiżance smak kakao, cynamonu i owoców jagodowych. • letnia: wzrastająca kwasowość idąca w pomarańcze, pojawiają się smaki tostowe również w aftertascie, • chłodna: żółte śliwki, kawa zyskuje na słodyczy, staje się pełniejsza, after lekko kwasowy, pojawia się w nim także kwasowość, Kawa Kongo Kivu 4 Lake Domaine Katale Bourbon nadaje się do parzenia metodami przelewowymi (Hario V60, Kalita, Chemex). Równie dobrze sprawuje się zaparzana we French Pressie, czy AeroPressie. Kawa Kongo Kivu 4 Lake Domaine Katale Bourbon wypalana jest w naszej palarni. Po tym procesie jest naturalnie (bez użycia wody) schładzana i pakowana w wysokiej jakości opakowania z wentylem specjalnie pod każde złożone zamówienie. Dlatego oprócz wysokiej jakości gwarantujemy jej niesamowitą świeżość, której doświadczysz jak tylko kawa trafi w Twoje ręce.