| Palarnia | Manufaktura Kawy |
| Cena | 51.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Gwatemala |
| Region | San Lorenzo El Cubo Antigua |
| Wysokość | 1200 – 1800 metrów n.p.m. |
| Odmiana | Bourbon, Caturra |
| Nuty smakowe | Mięta, Orzech, Rum, Wino |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 14 października 2022 |
Kawa, którą trzymasz w rękach pochodzi z plantacji znajdującej się u podnóża wulkanu Agua na obrzeżach miasta Antigua Guatemala. Tradycja uprawy kawowca na farmie Medina sięga 1842 roku. Gospodarstwo jest zrównoważone ekologicznie i zaangażowane społecznie. Swoim obszarem obejmuje obecnie 100 hektarów ziem, na których kawa uprawiana jest tradycyjnymi technikami z wykorzystaniem zaawansowanych technologii, m.in. nawadniania kroplowego. Do nawożenia stosuje się nawóz organiczny pochodzący z rozkładu pulpy kawowca. Krzewy rosną w cieniu drzew, co zapewnia optymalne warunki do wzrostu. Wisienki kawowca zbierane są ręcznie, sortowane, a następnie przetwarzane naturalnie i suszone na słońcu. Ziarna po wypaleniu charakteryzują się soczystością winogron, nutami orzechowo-pralinowymi oraz długim, owocowym posmakiem.