Palarnia | Manufaktura Kawy |
Cena | 51.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Gwatemala |
Region | San Lorenzo El Cubo Antigua |
Wysokość | 1200 – 1800 metrów n.p.m. |
Odmiana | Bourbon, Caturra |
Nuty smakowe | Mięta, Orzech, Rum, Wino |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 4 października 2022 |
Kawa, którą trzymasz w rękach pochodzi z plantacji znajdującej się u podnóża wulkanu Agua na obrzeżach miasta Antigua Guatemala. Tradycja uprawy kawowca na farmie Medina sięga 1842 roku. Gospodarstwo jest zrównoważone ekologicznie i zaangażowane społecznie. Swoim obszarem obejmuje obecnie 100 hektarów ziem, na których kawa uprawiana jest tradycyjnymi technikami z wykorzystaniem zaawansowanych technologii, m.in. nawadniania kroplowego. Do nawożenia stosuje się nawóz organiczny pochodzący z rozkładu pulpy kawowca. Krzewy rosną w cieniu drzew, co zapewnia optymalne warunki do wzrostu. Wisienki kawowca zbierane są ręcznie, sortowane, a następnie przetwarzane naturalnie i suszone na słońcu. Ziarna po wypaleniu charakteryzują się soczystością winogron, nutami orzechowo-pralinowymi oraz długim, owocowym posmakiem.