search

Kostaryka Aguilera

Kostaryka Aguilera
Palarnia Good Coffee
Cena 49.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kostaryka
Region Los Robles, West Valley
Wysokość 1300 - 1700 m
Odmiana Sl-28
Metoda obróbki Honey
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 24 października 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Przepyszna, owocowa, soczysta i bardzo słodka kawa od braci Aguilera z kostarykańskiej West Valley. Smakuje jak kompot z malin i jeżyn z dodatkiem owoców tropikalnych, limonki i cukru trzcinowego. Jest też niezwykła bo widzimy tu w akcji ziarna odmiany SL28 - a więc znanej Wam doskonale z Kenii. Poza Kenią SL28 spotyka się bardzo rzadko. A w obróbce honey to już prawdziwy unikat! Pozwoli wam sporządzić doskonały napar bez względu na sposób zaparzania. Owoce po zebraniu są pozostawiane na 15 - 20 godzin, potem są myte i przebierane. Następnie trafiają do urządzenia, które usuwa z nich skórkę i ok. 30% miąższu. Tak spreparowane owoce przenosi się do suszenia, gdzie (pod zadaszeniem) schną przez ok. 10 dni. Potem jeszcze leżakują w magazynie i na końcu usuwa się z nich mechanicznie suche pozostałości miąższu. Wtedy dopiero są gotowe do spakowania i na eksport :-) Rodzina Aguilera to marka sama w sobie wśród kostarykańskich producentów kawy. To pionierzy tamtejszej kawy speciality, doceniani przez najbardziej renomowane palarnie i baristów na całym świecie. Za ich sukcesem stoi tradycja, ciężka praca i pasja, która pozwala im stale się rozwijać i poprawiać jakość ich kaw. Uprawę kawy zaczęło pokolenie ich dziadków. Z czasem w posiadaniu rodziny znalazła się działka w pobliżu ich wsi Los Robles połozona na wysokości 1300-1500 metrów, W tamtym czasie, uważano, że to niedorzeczne uprawiać arabikę w takim miejscu – było tam po prostu za zimno, a pogoda była tam niestabilna. Jednak zarówno dziadkowie, jak ich syn Edgar postanowili posadzić tam odmianę Villa Sarchi zyskującą popularność wśród lokalnych rolników. W ten sposób – 80 lat temu - powstała działka znana dziś jako Aguilera’s Tono. Pierwsze lata uprawy były bardzo trudne, ale dziś, kiedy klimat się zmienił, farma kwitnie i co roku pochodzą z niej jedne z najlepszych kostarykańskich kaw. Edgar przejął farmę po rodzicach i do pracy zaangażował dwanaścioro własnych dzieci. Bracia i siostry dorastali razem wśród krzewów arabiki i – choć brzmi to niewiarygodnie – dziś WSZYSCY razem zajmują się kawą. Z ogromnym sukcesem. Rodzeństwo Aguilera dziś uprawia wiele odmian arabiki i eksperymentuje z obróbką. Ich obsesją i pasją jest jakość i dbałość o środowisko naturalne.

Opinie