search

Poranny Przelew 04

Poranny Przelew 04
Palarnia Coffee And Sons
Cena 39.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Semi-Anaerobic Natural
Punktacja Q 87.0
Nuty smakowe Brązowy Cukier, Karmel, Migdał, Rabarbar, Rum
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 21 kwietnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Poranny przelew 04, czyli Honduras Finca El Puente to wysoko oceniane ziarna pochodzące z plantacji założonej przez Marysabel Caballero i Moisesa Herrera. W przelewowych metodach parzenia wyczuwalne są nuty brązowego cukru i migdałów z przyjemnym, owocowym posmakiem poziomek i rabarbaru, oraz aromatem waty cukrowej. Finca El Puente znajduje się w regionie La Paz w Hondurasie i dziś plantacja liczy ponad 180 hektarów sadzonej kawy. Dzięki idealnej temperaturze, wysokości i opadom deszczu obszar ten stworzył doskonałe warunki do uprawy drzewek kawowych. Marysabel i Moises zostali zwycięzcami COE (coffee of excellence) dzięki ciężkiej i konsekwentnej pracy na rzecz poprawy jakości kawy oraz zrównoważonemu rozwojowi społecznemu. Zaczęli także eksperymentować nie tylko z odmianami, ale także z metodami przetwarzania kawy. Po zaparzeniu wyczuwalne stają się przyjemne owocowe nuty rabarbaru i karmelizowanych migdałów z delikatnymi aromatami herbaty, rodzynek, poziomek oraz subtelnym posmakiem karmelu. Są to najwyższej jakości ziarna, które poddane zostały obróbce anaerobic fermentation (fermentacja beztlenowa), która staje się coraz bardziej popularna w krajach Ameryki Środkowej. Metoda ta polega na wrzuceniu owoców do depulpera, następnie oddzielone pestki umieszcza się w próżniowo zamykanych komorach fermentacyjnych. Dodawany jest miąższ i części owocu, komora zostaje zamknięta, a z wnętrza odsysany jest tlen. Proces trwa około dwudziestu godzin. W tym czasie, za sprawą powstającego podczas fermentacji dwutlenku węgla, ciśnienie w komorze ulega zwiększeniu. Magicznym trikiem tej obróbki jest „wtłaczanie” substancji z soku i miąższu do ziaren za sprawą wysokiego ciśnienia w tanku dzięki czemu kawa zyskuje kremową i jedwabistą teksturę. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania. Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Opinie