Palarnia | Odija |
Cena | 45.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Ameryka |
Region | Matagalpa |
Wysokość | 850 – 1110 m n.p.m. |
Odmiana | Java, Caturra |
Metoda obróbki | Myta |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 12 stycznia 2023 |
Kawa Nikaragua Limoncillo otrzymała swą nazwę po niewielkich cytrusach uprawianych na początku istnienia farmy, z której pochodzi. To rodzinne przedsiębiorstwo Finca Mierisch zostało zapoczątkowane przez imigrantów z Niemiec. Założyciel – Bruno Meirisch był nimieckim geologiem, który brał udział w budowaniu kolei w Nikaragui. Jednak po zakończeniu pracy rząd kraju z powodów finansowych deficytów nie mógł wypłacić mężczyźnie pełnej należności za wykonaną przez niego pracę. Dlatego podarowano mu ziemię, na której początkowo uprawiał drzewa cytrynowe. Z czasem, dzięki narodowemu programowi popularyzacji kawy, Bruno postanowił zasadzić na swym gruncie pierwszy krzew kawowca. Tak w 1908 r. założono plantację kawy na farmie. Na farmie bardzo istotna jest praca i produkcja w poszanowaniu dla naturalnych zasobów. Po zebraniu, wiśnie kawowe są zanurzane w wodzie, a później pestkowane przy użyciu jak najmniejszej ilości wody, jak to tylko możliwe. Następnie ziarna fermentowane są w specjalnych zbiornikach na sucho przez 36 godzin. Taki proces pozwala na maksymalną oszczędność wody. Później kawa jest myta, aby usunąć z niej resztki miąższu, a kolejnym etapem jest suszenie ziarna. Odbywa się ono na specjalnych, przepuszczalnych tkaninach położonych bezpośrednio na ziemi. Dzięki temu ziarna są równomiernie suszone i nie wilgotnieją. Tak surowiec suszy się przez dwa dni w stuprocentowym nasłonecznieniu. Po tym czasie przenoszony jest na specjalne stoły do suszenia, gdzie w 75% cieniu schnie jeszcze przez 13 dni do osiągnięcia poziomu wilgotonośći 11,5% lub mniej. Ostatecznie ziarna trafiają do magazynu gdzie jeszcze przez pewien czas wyrównuje się ich wilgoć tak, by każde ziarenko było jak najbardziej zbliżone do drugiego. To pozwla na utrzymanie kawy w świeżości na dłużej. Cała woda z procesu obróbki ziarna jest po wszystkim uzdatniana w specjalnych zbiornikach, aby znów wrócić do naturalnego obiegu. Wszyscy pracownicy farmy są przez jej właścicieli traktowani równo i z należytym szacunkiem. Dla rodziców na terenie gospodarstwa wybudowano szkołę, aby ich pociechy mogły uczyć się blisko opiekunów. Dodatkowo zatrudnieni mają dostęp do kliniki otwartej tylko na potrzeby plantacji. Polityka farmy nie tylko stwarza doskonałe warunki pracy dla zatrudnionych w niej osób. Dzięki wielkim staraniom i pracy w harmonii z przyrodą, kawa produkowana na plantacji jest wyśmienita. Nikaraguę Limoncillo charakteryzuje czysty i zbalansowany smak. Pierwsze skrzypce w bukiecie smakowym gra tu intensywny orzech włoski, który łagodnieje wraz z eksplozją słodyczy czerwonego jabłka. Całość wieńczy lekko wytrawna nuta goździków. Napar z tej kawy docenią wielbiciele klasycznych smaków kawy i jej intensywności.