Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 42.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Jagody, Mleczna Czekolada, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 20 maja 2023 |
Limitowana edycja Porannego Espresso 05 właśnie się skończyła! Już 1 czerwca startujemy z całkiem nowymi ziarnami w ramach projektu Kawa miesiąca i obiecujemy, że Was nie zawiedziemy. Poranne espresso 05 Rwanda Munini Nova to kawa doskonale balansująca między słodyczą, kwasowością a goryczą. Oprócz przyjemnej słodyczy płynącej z nut mlecznej czekolady, zauważalnie przebija się w niej posmak jagód z delikatną kwasowością. Ziarna zostały poddane obróbce naturalnej i wypalone w stylu espresso, dzięki czemu idealnie sprawdzą się w klasycznych metodach parzenia kawy tj. ekspres kolbowy czy automatyczny, kawiarka, french press. Kawa speciality uzyskała wysoką notę 87 punktów w skali SCA. Kawa miesiąca 05 pochodzi z założonej w 2015 roku Nova Coffee, która jest własnością Agnes Mukamushinja. Koncentrując się na odpowiedzialności społecznej, Agnes bezpośrednio zaangażowała ponad 2800 lokalnych rolników, którym pomaga się na wiele różnych sposobów. Organizowane są szkolenia z podnoszenia jakości upraw kawy, gospodarowania pieniędzmi z produkcji, a także pomoc przy rozpoczęciu działalności z Nova Coffee. Rolnicy należący do Nova Coffee otrzymują również bezpłatnie sadzonki drzewek kawowca w celu powiększenia swoich upraw. Dla Nova Coffee bardzo silnym motywatorem jest zwiększenie pozycji kobiet. Ponad 85% ich pracowników to kobiety, które dbają o najlepszą jakość upraw oraz zarządzają całym procesem produkcji. Nazwa Munini pochodzi od jednej z gór leżących w strefie Nova Coffee, zamieszkanej przez około 60 plantatorów kawy. Kawa pochodząca z gospodarstw zlokalizowanych na tej górze przetwarzana jest oddzielnie i sprzedawana osobno, otrzymała także własną markę o nazwie Munini Coffee. Plantatorzy chcą, aby ich kawa była znana jako najlepsza kawa sprzedawana z Nova Coffee, a także w całej Rwandzie. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.