| Palarnia | Świeżopalona |
| Cena | 45.9 zł |
| Ilość | 200 g |
| Kraj pochodzenia | Kostaryka |
| Wysokość | 1300 m n.p.m. |
| Odmiana | Caturra |
| Metoda obróbki | Natural |
| Punktacja Q | 87.0 |
| Nuty smakowe | Czekolada, Jagody, Kakao, Karmel, Mango, Migdał, Mięta, Rooibos, Rum, Truskawka |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 lutego 2023 |
Gospodarstwo Hacienda Sonora należy do rodziny Guardia od ponad wieku. W latach 70., kiedy Alberto przejął farmę, zaczął sadzić na jej terenie krzewy kawowca. Dzięki temu kawa stała się głównym źródłem dochodu rodziny. W 1999 roku, w momencie, kiedy ceny kawy były niskie, Alberto zainwestował w młyn, aby maksymalnie podnieść jakość sprzedawanych ziaren. Został pionierem w alternatywnych technikach przetwarzania ziarna bez użycia wody, takich jak natural czy honey. W 2011 roku syn Alberto, Diego, został wspólnikiem ojca. Obecnie Sonora ma ponad 20 różnych odmian roślin na 80 hektarach plantacji oraz 20 hektarów rezerwatu leśnego. Hacienda Sonora słynie z bycia miejscem przyjaznym dla miłośników kawy. Ziarna, które dla Was wypaliliśmy należą do odmiany Caturra. Oprócz dobrego i złożonego smaku, Caturra jest bardzo wydajną rośliną, ale również bardzo podatną na rdzę kawową. Naturalny proces suszenia zastosowany w tej partii ziaren wzmacnia nuty owocowe, a także czekoladowe i karmelowe. W naszej Kostaryce możesz wyczuć intensywne nuty rumu, przełamane słodyczą ciemnych jagód i mango. Kawa zaskoczy Cię także gładkim body. Costa Rica Hacienda Sonora Caturra Natural to kawa przeznaczona do zaparzania metodami przelewowymi. Doskonale będzie smakować zaparzona w dripperze, Chemex czy French Pressie.