search

Poranne Espresso 06

Poranne Espresso 06
Palarnia Coffee And Sons
Cena 39.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Anaerobic Natural
Punktacja Q 87.0
Nuty smakowe Karmel, Migdał, Miód, Rabarbar, Rum, Wino
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 12 czerwca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Właśnie skończyły nam się zadrukowane opakowania z naszym logo. Czekając na dostawę nowych torebek, wysyłamy tę samą, super aromatyczną kawę w torebkach bez zadruku oczywiście ze wszystkimi informacjami na temat ziaren na etykiecie. W ramach przeprosin, do każdego zamówienia dołożymy od siebie coś pysznego! W Porannym Espresso 06 Honduras El Puente wyczujecie aromatyczne nuty truskawek, słodkiego miodu, a także subtelny aromat białego wina. Ziarna poddane obróbce anaerobic wypaliliśmy w stylu espresso, zatem idealnie sprawdzą się zaparzone w domowych ekspresach kolbowych i automatycznych, kawiarce, a także jako tradycyjna "zalewajka". Ziarna pochodzą z Hondurasu z plantacji założonej przez Marysabel Caballero i Moisesa Herrera. Plantacja Finca El Puente znajduje się w regionie La Paz w Hondurasie i dziś liczy już ponad 180 hektarów. Dzięki idealnej temperaturze, wysokości i opadom deszczu obszar ten stworzył doskonałe warunki do uprawy drzewek kawowych. Marysabel i Moises zostali zwycięzcami COE (coffee of excellence) dzięki ciężkiej i konsekwentnej pracy na rzecz poprawy jakości kawy oraz zrównoważonemu rozwojowi społecznemu. Zaczęli także eksperymentować nie tylko z odmianami, ale także z metodami przetwarzania kawy. Po zaparzeniu wyczuwalne stają się przyjemne owocowe nuty rabarbaru i karmelizowanych migdałów z delikatnymi aromatami herbaty, rodzynek, poziomek oraz subtelnym posmakiem karmelu. Są to najwyższej jakości ziarna, które poddane zostały obróbce anaerobic fermentation (fermentacja beztlenowa), która staje się coraz bardziej popularna w krajach Ameryki Środkowej. Metoda ta polega na wrzuceniu owoców do depulpera, następnie oddzielone pestki umieszcza się w próżniowo zamykanych komorach fermentacyjnych. Dodawany jest miąższ i części owocu, komora zostaje zamknięta, a z wnętrza odsysany jest tlen. Proces trwa około dwudziestu godzin. W tym czasie, za sprawą powstającego podczas fermentacji dwutlenku węgla, ciśnienie w komorze ulega zwiększeniu. Magicznym trikiem tej obróbki jest „wtłaczanie” substancji z soku i miąższu do ziaren za sprawą wysokiego ciśnienia w tanku dzięki czemu kawa zyskuje kremową i jedwabistą teksturę. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca to projekt w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality w małych, limitowanych ilościach, które wypalamy w dwóch profilach palenia: przelew i espresso. Wspólnie z nami weź udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Opinie