Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Anaerobic Natural |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Karmel, Migdał, Miód, Rabarbar, Rum, Wino |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 12 czerwca 2023 |
Właśnie skończyły nam się zadrukowane opakowania z naszym logo. Czekając na dostawę nowych torebek, wysyłamy tę samą, super aromatyczną kawę w torebkach bez zadruku oczywiście ze wszystkimi informacjami na temat ziaren na etykiecie. W ramach przeprosin, do każdego zamówienia dołożymy od siebie coś pysznego! W Porannym Espresso 06 Honduras El Puente wyczujecie aromatyczne nuty truskawek, słodkiego miodu, a także subtelny aromat białego wina. Ziarna poddane obróbce anaerobic wypaliliśmy w stylu espresso, zatem idealnie sprawdzą się zaparzone w domowych ekspresach kolbowych i automatycznych, kawiarce, a także jako tradycyjna "zalewajka". Ziarna pochodzą z Hondurasu z plantacji założonej przez Marysabel Caballero i Moisesa Herrera. Plantacja Finca El Puente znajduje się w regionie La Paz w Hondurasie i dziś liczy już ponad 180 hektarów. Dzięki idealnej temperaturze, wysokości i opadom deszczu obszar ten stworzył doskonałe warunki do uprawy drzewek kawowych. Marysabel i Moises zostali zwycięzcami COE (coffee of excellence) dzięki ciężkiej i konsekwentnej pracy na rzecz poprawy jakości kawy oraz zrównoważonemu rozwojowi społecznemu. Zaczęli także eksperymentować nie tylko z odmianami, ale także z metodami przetwarzania kawy. Po zaparzeniu wyczuwalne stają się przyjemne owocowe nuty rabarbaru i karmelizowanych migdałów z delikatnymi aromatami herbaty, rodzynek, poziomek oraz subtelnym posmakiem karmelu. Są to najwyższej jakości ziarna, które poddane zostały obróbce anaerobic fermentation (fermentacja beztlenowa), która staje się coraz bardziej popularna w krajach Ameryki Środkowej. Metoda ta polega na wrzuceniu owoców do depulpera, następnie oddzielone pestki umieszcza się w próżniowo zamykanych komorach fermentacyjnych. Dodawany jest miąższ i części owocu, komora zostaje zamknięta, a z wnętrza odsysany jest tlen. Proces trwa około dwudziestu godzin. W tym czasie, za sprawą powstającego podczas fermentacji dwutlenku węgla, ciśnienie w komorze ulega zwiększeniu. Magicznym trikiem tej obróbki jest „wtłaczanie” substancji z soku i miąższu do ziaren za sprawą wysokiego ciśnienia w tanku dzięki czemu kawa zyskuje kremową i jedwabistą teksturę. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca to projekt w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality w małych, limitowanych ilościach, które wypalamy w dwóch profilach palenia: przelew i espresso. Wspólnie z nami weź udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.