| Palarnia | Figa |
| Cena | 85.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Kostaryka |
| Region | Tarrazú |
| Metoda obróbki | Anaerobic Natural |
| Nuty smakowe | Cytrusy, Czekolada |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 7 grudnia 2022 |
Federico Rojas przez 2 lata pracował w Academia Costarricense del café, gdzie był baristą, palaczem kawy oraz prowadził kursy kawowe. Te doświadczenia wykorzystuje teraz zarządzając farmą Roberto Araya i jego rodziny. Roberto posiada 6 ha ziemi w San Juan Sur, na której od dwóch lat uprawia kawę Specialty, co roku wprowadzając nowe odmiany. Razem z Federico rodzina Araya rozwija swoją farmę, ulepszając infrastrukturę oraz stację obróbki ziarna. Ciekawostka: zebrane owoce kawy przechodzą 7-dniową fermentację tlenową, a kolejny tydzień spędzają w zamkniętych zbiornikach, gdzie odbywa się fermentacja beztlenowa. Po osiągnięciu odpowiednich parametrów - pH 2,2 i temp. 22°C, kawa jest przenoszona na specjalne podesty i suszona na słońcu przez 22 dni. Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.