Palarnia | Good Coffee |
Cena | 89.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | La Inmaculada, Cauca |
Wysokość | 1750 m |
Odmiana | Sudan Rume |
Metoda obróbki | Naturalna |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 26 sierpnia 2022 |
To juz kolejny raz kiedy gościmy u siebie kawę z farmy La Inmaculada. Można by tu się rozpisywać bardzo o tym, jak renomowana jest to plantacja, jak bardzo cenione są na świecie ich kawy. Wystarczy, że wspomnimy, że w ubiegłym roku bariści startujący na ziarnach z La Inmaculada zajęli 3 pierwsze miejsca w mistrzostwach świata baristów - po raz pierwszy zdarzyła się taka sytuacja. Kawa z La Inmaculada dała mistrzostwo świata baristów reprezentantowi Kolumbii po raz pierwszy w historii. Te kawy są naprawdę mistrzowskie. Znów mamy od nich ziarna odmiany Sudan Rume, które smakują jak sok ananasowy z dodatkiem mango i czekolady. Wszystko bardzo słodkie i aromatyczne. Producentem jest słynna rodzina Holguin, która uprawia i dostarcza do najbardziej renomowanych palarni na całym świecie rzadkie, pożądane odmiany takie jak Rume Sudan, Eugenoides, Laurina, Gesha czy Maragesha. Rodzina Holguin od ponad 80 lat zajmuje się rolnictwem, najpierw były to uprawy trzciny cukrowej i palm, a od 10-ciu lat jest to kawa. Farmy - El Jardin, Las Nubes, Monserrat and Inmaculada Concepcion - leżą zaledwie 20 minut jazdy od Cali, w Andach, w dziewiczym lesie. Z 50 hektarów upraw, 20 pozostaje nietknięta i porasta ją dziki, tropikalny las. Sudan Rume to bardzo stara, dzika odmiana odkryta w 1940 r. w południowo-wschodnim Sudanie. Jest jedną z najrzadziej spotykanych odmian arabiki, jest znana z intensywnego aromatu (zresztą powąchajcie sami!).