Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 55.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Myta |
Punktacja Q | 86.0 |
Nuty smakowe | Cytrusy, Rum, Róża, Wiśnia |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 18 października 2022 |
Rwanda Akagera to ziarna, które zachwycają spójnością i delikatnością. Nuty róży herbacianej cudownie łączą się z cytrusowym posmakiem dając słodki intensywny finish ciemnych jagód oraz miodu. Ta kawa przypadnie do gustu miłośnikom przyjemnych, orzeźwiających smaków a dzięki jasnemu profilowi palenia idealnie sprawdzi się zaparzana metodami przelewowymi. Drzewka kawowe odmiany Red Bourbon. uprawiana są przez drobnych rolników mieszkających w pobliżu stacji mycia Akagera. Gospodarstwa, w których rośnie średnio 250 drzew znajdują się na wysokości 1535 - 2000 m n.p.m. na obszarach otaczających jezioro Kivu i las naturalny Nyungwe. Na żyznej wulkanicznej glebie na początku XX wieku w Rwandzie posadzono kawowce. Dziś kawa jest tam ważnym produktem eksportowym, który szczególnie przyczynił się do wzrostu gospodarczego tego kraju. Dzięki produkcji wysokiej jakości kawy tworzone są nowe miejsca pracy, duży nacisk jest kładziony także na poprawę jakości życia mieszkańców. Nowo powstające stacje mycia zapewniają rolnikom lepszy dostęp do zasobów i wiedzy, a także koncentruje się na produkcji i rafinacji kawy wysokiej jakości. Niekończące się zielone i zaokrąglone szczyty górskie Rwandy zapewniają dobre warunki do tego, gdzie w bujnej roślinności znajdziesz stare drzewa kawowe. Najlepsza kawa jest zbierana ręcznie, a to, czy owoce kawy są przetwarzane na mokro, czy suszone, wpływa na charakter ich smaku. Rwanda Akagera to ziarna poddane obróbce fully washed. Po dostarczeniu do myjni wiśnie przechodzą ręczny proces sortowania w celu wyizolowania dojrzałych wiśni, a wszelkie o niższej jakości są oddzielane. Zaakceptowana wiśnia jest następnie rozdrabniana na pulperze Mackinona przed fermentacją na sucho przez 12 godzin. Ziarno moczy się w czystej wodzie przez 8 godzin, aby upewnić się, że cały śluz został usunięty, a następnie jest przesyłany przez kanały sortujące. Kolejnym etapem w procesie produkcji jest rozłożenie ziarna na wzniesionych łóżkach w słońcu. Bezpośrednie światło słoneczne pomaga zmniejszyć ryzyko pleśni lub nadmiernej fermentacji podczas suszenia. Pracownicy na wszystkich stacjach nieustannie sortują kawę, która wysycha na podwyższonych łóżkach, aby upewnić się, że kawa jest czysta. Po pierwszych 5 dniach ziarna są przesuwany w cień, aby zakończyć specjalny, powolny proces suszenia. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.