Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Fully Washed |
Punktacja Q | 84.0 |
Nuty smakowe | Czarna Herbata, Herbata, Mięta, Rum, Śliwka |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 29 września 2023 |
To już trzecia edycja kawy For a Good Trip, czyli ziaren, które smakują przygodą! Kawa ta powstała w myśl cieszenia się pysznym naparem na łonie przyrody, przygotowanego w dowolny i prosty sposób, bez konieczności posiadania specjalistycznego sprzętu oraz rezygnowania ze smaku i jakości. Ziarna speciality z Kolumbii poddane obróbce fully washed wypaliliśmy jasno, a specjalnie dobrany profil palenia sprawił, że możecie je zaparzyć w dowolny sposób, a i tak bedą świetnie smakowały! W profilu smakowym delikatne herbaciane nuty w połączeniu z owocami pestkowymi, głównie słodką śliwką. Doskonale sprawdzą się również w cold brew lub jako drip na lodzie. Kolumbia El Bombo pochodzi od grupy kolumbijskich plantatorów kawy znanych jako ASOBOMBO, w skład której wchodzi 80 młodych rolników dążących do zapewnienia sobie lepszego miejsca na rynku, gdzie kawa będzie sprzedawana po sprawiedliwej i zrównoważonej cenie. Kawa pochodzi z regionu Pitalito w departamencie Huila. Kolumbia jest znanym ośrodkiem kawowym, a jego bogata latynoska historia i imponujący wodospad Bordones, o długości ponad 400 metrów, nadają temu miejscu niepowtarzalny charakter, który kawa For a Good Trip z pewnością potwierdza. Po ręcznych zbiorach, wiśnie kawowe przechodzą przez standardowy proces czyszczenia, a następnie zostają zmielone, aby przygotować je do dalszych etapów przetwarzania. W regionie Arrayanes, gdzie panują odpowiednie warunki pogodowe, proces fermentacji trwa około 24 godziny. Następnie kawa jest oczyszczana w specjalnych zbiornikach i suszona na podwyższonych łóżkach, co pomaga w uzyskaniu optymalnego profilu smakowego ziaren. To, co wyróżnia kawę For a Good Trip (Kolumbia El Bombo), to oddanie członków stowarzyszenia wobec zrównoważonej, ekologicznej produkcji oraz silne poczucie wspólnoty. Plantatorzy dostosowali swoje metody upraw, aby spełnić wszystkie wymagania certyfikacji organicznej. Oprócz tego, otrzymali również certyfikat Rainforest Alliance, co potwierdza ich zaangażowanie w ochronę środowiska naturalnego i zrównoważone praktyki rolnicze. W tym roku do paczek For a Good Trip trafiły ziarna, które wybraliśmy i wypaliliśmy, jako kawa parzona na eliminacjach do Mistrzostw Polski Aeropress 2023 odbywających się 8 lipca w naszej palarni w Biłgoraju. Zawody już za nami, dlatego możemy zdradzić szczegóły, a także mistrzowski przepis Pauli Łukasik: Pamiętajcie! Kawa For a Good Trip powstała w myśl cieszenia się kawą, a najlepsza kawa to taka, jaka Tobie smakuje #foragoodday Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.