search

Kostaryka Terranova

Kostaryka Terranova
Palarnia Hayb
Cena 68.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kostaryka
Region Tarrazu
Wysokość 1450 m n.p.m.
Odmiana Caturra
Metoda obróbki Anaerobic (Natural)
Punktacja Q 87.75
Nuty smakowe Melon, Morela, Szarlotka
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 19 sierpnia 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Podczas cuppingu było w tej kawie coś co ją wyróżniło. Smak przypominający szarlotkę wyciągniętą prosto z pieca. Serio, nie zalewam! (znaczy zalewam i o tym za momencik). Prosta sprawa – jak robisz w dripie, podziel zalania na trzy. Załóżmy, że parzysz 300ml. Przygotuj do tego 18g zmielonej kawy. Pierwsze zalanie to preinfuzja – tu wlewamy ok. 40g wody i czekamy 35 sekund. Drugie zalanie zaczynamy w 35. sekundzie i kończymy, gdy na wadze pojawi się 150g. Powinno się to wydarzyć około 1:10. Czekamy, aż woda będzie już tylko minimalnie przykrywać zmielone ziarna i zaczynamy ostatnie zalanie, które powinniśmy skończyć, gdy na wadze pojawi się 300g, a na stoperze około 2:30 – 2:45s. Bajecznie proste, bajecznie dobre! W każdej innej metodzie (w tym tej podstawowej, którą znajdziesz w przepisie poniżej) kawa będzie smakowała równie słodko, przyczyną tego są idealnie wyselekcjonowane ziarna i blisko 115 lat tradycji tej farmy, 4 pokolenia, które uprawiały kawę na tej ziemi. My dokładamy tylko taką wisienkę na tym torcie.

Opinie