Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 136.0 zł |
Ilość | 1000 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Wysokość | 1850 - 2200 m n. p. m. |
Odmiana | Heirloom |
Metoda obróbki | Natural |
Nuty smakowe | Czarna Porzeczka, Karmel, Papaja, Porzeczka |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 19 sierpnia 2022 |
W końcu do naszej oferty trafia kolejna kawa z Etiopii! Zielone ziarna przyjechały do nas regionu Guji, który słynie kawy doskonałej jakości. Jeśli uwielbiasz owocowe kawy, nasza nowa Etiopia jest strzałem w dziesiątkę! Właścicielem gospodarstwa, z którego pochodzą ziarna jest Israel Degfa. W 2016 roku uruchomił on stację przetwarzania, aby skupić się na produkcji kawy o wysokiej jakości. Jest także założycielem organizacji zrzeszającej drobnych rolników ułatwiającej dostęp do edukacji oraz opieki zdrowotnej, a także wspierającej rolnictwo. Ethiopia Kercha została poddana metodzie obróbki naturalnej - jednej z najstarszych metod przetwarzania kawy. Do jej przeprowadzenia nie zużywa się wody, co ma szczególne znaczenie w krajach, które cierpią na jej deficyt. Wiśnie kawowe po zbiorze są suszone w pełnym słońcu, do momentu aż miąższ stanie się kruchy i będzie łatwo odpadał od ziaren. Następnie ziarna są suszone ponownie, bez miąższu, do chwili gdy uzyskają odpowiednią wilgotność. Napar charakteryzuje się intensywnym, mocno owocowym smakiem z nutami papai i czarnej porzeczki. Body jest zbalansowane, a kwasowość niska. W filiżance możesz również wyczuć aromaty karmelu i słodkiej śmietanki. Ziarna zostały wypalone jasno, dlatego będą idealne do zaparzania w dripperze, chemexie, czy ekspresie przelewowym. Możesz jej również spróbować przygotowanej we frenchpressie lub Aeropressie.