Palarnia | Good Coffee |
Cena | 50.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Java |
Region | Bandung, West Java |
Wysokość | 1500-1700 m |
Odmiana | Kartika |
Metoda obróbki | Naturalna |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 24 października 2022 |
Indonezja w kolejnym, pysznym wydaniu. Tym razem od lat nie widziana u nas Java. Smakuje jak mieszanka czereśni, pomarańczy i truskawek z dodatkiem rumu i czekolady. Jest naprawdę intensywna, bardzo aromatyczna. Ziarna są bardzo delikatne, ale udało nam się je wyprofilować zarówno pod przelew jak i pod espresso. Ziarna pochodzą z kooperatywy Wanoja Coffee Farmers Group, która działa w mieście Badung w zachodniej częśći wyspy. Grupa została założona 10 lat temu przez Eti Sumiati, "Wanoja" to w języku sundajskim "kobieta" i faktycznie początkowo pracowały tu tylko kobiety. Z czasem grupa powiększyła się do 55 osób i należą do niej też mężczyźni. W tej chwili stacją obróbki zarządza syn Eti - Satrea. Wanoja Coffee Farm znajduje się na górze Kamojang, wygasłym wulkanie, arabika rośnie tu na niezwykle żyznej, urodzajnej ziemi, między 1500 a 1700 metrów nad poziomem morza, średnia temperatura osiąga 18 stopni, a krzewy kawowca rosną w cieniu drzew sosnowych. Jak we wszystkich chyba kawowych projektach speciality, rolnikom zależy nie tylko na godnych zarobkach, ważna jest też dbałość o środowisko - kooperatywa m.in. zalesia należące do niej tereny. Satrea brał udział w pierwszym indonezyjskim konkursie Cup Of Excellence w 2021 i jego kawa zajęła drugie miejsce!