Palarnia | Good Coffee |
Cena | 53.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | Lord Voldemort, Huila |
Wysokość | 1800 m |
Odmiana | Primitive Bourbon |
Metoda obróbki | Naturalna |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 14 września 2022 |
To nie my wymyśliliśmy tę nazwę! To Deiro Garcia, rolnik z regionu Huila, który jest wielkim fanem Harry'ego Pottera tak nazwał pole, na którym rosła m.in. nasza kawa :-) Ziarna smakują jak wiśnie w syropie z dodatkiem cytrusów, a do tego spora porcja czekolady. Jest intensywnie, słodko, harmonijnie. Deiro Garcia jest uznawany za jednego z najbardziej innowacyjnych producentów w Huila. Deiro jest zwariowany nie tylko na punkcie Harry;'ego Pottera, ale też sposobów obóbki kawy i fermentacji. Podjął nawet 3-letnie studia z mikrobiologii, żeby lepiej zrozumieć rolę mikroorganizmów w fermentacji i ich wpływu na cały proces. Owoce tej kawy pozebraniu trafiły do 200-litrowych zbiorników z regulowanym ciśnieniem, które w trakcie 5 dni fermentowania osiągało bardzo wysokie wartości. Według Deiro właśnie to ciśnienie sprawia, że kawa uzyskuje charakterystczny sytrusowy smak. Po fermentacji owoce były suszone i na końcu usunięto z nich suchą skórkę i miąższ. Ostatnia ciekawa rzecz na temat tej kawy to jej odmiana: Primitive Bourbon. To dzika mutacja odmiany Bourbon, nieczęsto spotykana. Uwaga, ze względu na specyfikę tych ziaren wypalamy je tylko jasno, pod metody przelewowe.