Palarnia | Nieczapla |
Cena | 57.0 zł |
Ilość | 200 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | Cauca |
Wysokość | 2050 |
Odmiana | Pink Bourbon |
Metoda obróbki | Anaerobic Natural |
Punktacja Q | 88.0 |
Nuty smakowe | Ananas, Kakao, Melon |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 25 września 2022 |
Pozycja niezwykle wyszukana dla coffee geeków, ale na pewno też dla tych, którzy chcieli by przełamać jakikolwiek utarty stereotyp związany z kawą. Po pierwsze Pink Bourbon jest odmianą dającą dużo od siebie, jedwabiste body, złożoność, nuty kwiatowe i niezwykła owocowość. Po drugie mamy tutaj do czynienia z bardzo ostatnio popularnym w Kolumbii procesem fermentacji beztlenowej, która jeszcze bardziej sprawia, że kawa jest odmienna. W czym rzecz. Na etapie obróbki kawa trafia do zbiorników, gdzie zadbano o warunek braku tlenu co mocno pomaga dojść do głosu wszystkim beztlenowcom. Metabolitem ich życia jest kwas mlekowy, który wnosi do profilu nuty kojarzone z owocami tropikalnymi. Zachodząca w piecu karmelizacja wnosi dodatkowo nuty balsamiczne, czasami rumowe. Freak ale warto spróbować. Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.