| Palarnia | Świeżopalona |
| Cena | 69.8 zł |
| Ilość | 200 g |
| Kraj pochodzenia | Kolumbia |
| Region | Hulia |
| Odmiana | Striped Bourbon |
| Metoda obróbki | Cold Fermentation Washed |
| Punktacja Q | 88.0 |
| Nuty smakowe | Brzoskwinia, Kakao, Mango, Mięta, Orzech, Rodzynki, Rooibos |
| Profil palenia | Jasny |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 7 października 2022 |
W trosce o środowisko, zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku. To już druga z naszych kaw z farmy El Mirador z Kolumbii. Tym razem macie okazje spróbować ziaren odmiany Striped Bourbon poddanych obróbce cold fermentation washed. Dzięki temu napar zaskoczy Was bogactwem aromatu i słodyczy. Ziarna pochodzą z farmy El Mirador położonej w regionie Hulia. Jest to legendarny kolumbijski pas kawowy, który słynie z uprawy najdoskonalszych krzewów kawowca. Finca El Mirador jest rodzinną plantacją zarządzaną przez Elkina Guzmana od 16 lat. Farma zajmuje powierzchnię 32 ha, z czego 30 ha jest obsadzone kawą. Elkin posiada 12 letnie doświadczenie w badaniu metod obróbki zebranych wiśni, aby wydobyć pożądane cechy napoju. Ten proces obróbki kawy jest inspiracją z przemysłu winiarskiego, gdzie kontrola temperatury podczas fermentacji jest normalnym zabiegiem. Proces zimnej fermentacji polega na obróbce ziaren w obniżonej temperaturze, która wynosi około 10-13°C. Dzięki takim warunkom kawa fermentuje wolniej, co skutkuje zachowaniem słodyczy w naparze. Po zmieleniu kawy poczujesz aromaty mango, brzoskwiń, rodzynek oraz wina. W naparze dominują owocowe nuty z dodatkiem kakao. Kawa zachwyci Cię swoim bogatym aromatem i wysokim body.