search

Indie Hemavathi

Indie Hemavathi
Palarnia Hayb
Cena 64.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Indie
Region Western Ghats Of South India
Wysokość 1250 - 1450 m n.p.m.
Odmiana Red Catuai
Metoda obróbki Anaerobic (Natural)
Punktacja Q 86.0
Nuty smakowe Cukier Muscovado, Czekolada, Muscovado, Orzech, Suszone Morele
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 6 września 2022
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Ale wróciły! Indie wróciły, nie tygrysy, tym razem Indie Hermavath. Chociaż te nasze cyrkowe wizje są całkiem uzasadnione, bo kawka z Indii wyskoczyła od nas tygrysim skokiem, takie to było widowisko! Powtórka to się nie uda, ale udało nam się dostać kolejną kawę z tej samej farmy, tylko w innej obróbce. Indie Hemavathi – bardzo słodka kawa, z gęstym body, idealna na coraz krótsze dni (nie oszukuj się, są krótsze). W ogóle to jest taka sytuacja, dość zabawna, że przekręciliśmy nazwę, bo czasami nie umiemy w literki (POZDRO PAN BERMUDEZ). Dlatego na części opakowań będzie inna niż tu (z błędem), a tu jest już poprawiona, bo walnęliśmy się, ale w końcu się zorientowaliśmy. Ot – kolejna komiczna sytuacja – śmiechom nie było końca. Szot informacji o samej obróbce – Anaerobic natural charakteryzuje się tym, że całe wiśnie zamyka się w kontenerach bez dostępu tlenu. Owoce kawowca fermentują przez około 12 dni, po czym wyciąga się je i suszy na podwyższonych łóżkach. Proces suszenia trwa około tygodnia, a później wyciąga się z wiśni pestki (czyli kawkę właśnie). Znowu suszenie, aż ziarno osiągnie wilgotność około 12%. Później sortuje się kawę ze względu na wielkość i ewentualne defekty.

Opinie