Palarnia | Hayb |
Cena | 64.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Indie |
Region | Western Ghats Of South India |
Wysokość | 1250 - 1450 m n.p.m. |
Odmiana | Red Catuai |
Metoda obróbki | Anaerobic (Natural) |
Punktacja Q | 86.0 |
Nuty smakowe | Cukier Muscovado, Czekolada, Muscovado, Orzech, Suszone Morele |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 września 2022 |
Ale wróciły! Indie wróciły, nie tygrysy, tym razem Indie Hermavath. Chociaż te nasze cyrkowe wizje są całkiem uzasadnione, bo kawka z Indii wyskoczyła od nas tygrysim skokiem, takie to było widowisko! Powtórka to się nie uda, ale udało nam się dostać kolejną kawę z tej samej farmy, tylko w innej obróbce. Indie Hemavathi – bardzo słodka kawa, z gęstym body, idealna na coraz krótsze dni (nie oszukuj się, są krótsze). W ogóle to jest taka sytuacja, dość zabawna, że przekręciliśmy nazwę, bo czasami nie umiemy w literki (POZDRO PAN BERMUDEZ). Dlatego na części opakowań będzie inna niż tu (z błędem), a tu jest już poprawiona, bo walnęliśmy się, ale w końcu się zorientowaliśmy. Ot – kolejna komiczna sytuacja – śmiechom nie było końca. Szot informacji o samej obróbce – Anaerobic natural charakteryzuje się tym, że całe wiśnie zamyka się w kontenerach bez dostępu tlenu. Owoce kawowca fermentują przez około 12 dni, po czym wyciąga się je i suszy na podwyższonych łóżkach. Proces suszenia trwa około tygodnia, a później wyciąga się z wiśni pestki (czyli kawkę właśnie). Znowu suszenie, aż ziarno osiągnie wilgotność około 12%. Później sortuje się kawę ze względu na wielkość i ewentualne defekty.