Palarnia | Good Coffee |
Cena | 47.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Tanzania |
Region | Mbeya |
Wysokość | 1670 - 1950 m |
Odmiana | Kent |
Metoda obróbki | Na Mokro |
Nuty smakowe | Kakao, Melon |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 7 października 2022 |
Tanzania bywa niedoceniana na tle ziaren z Kenii czy Etiopii. A to, że zasługuje na duże uznanie pokazuje choćby nasza kawa z wioski Idunda, ze zwykłej obróbki mytej. Tu na jakość "zapracowały": staranny zbiór jednolicie dojrzałych ziaren w odpowiednim momencie, precyzyjne sortowanie, obróbka i staranne suszenie. Efekt to orzeźwiający smak soku z grejpfruta, nuty melona, odrobiny herbaty i to wszystko na tle słodkiego kakao. Fantastyczny jest w niej długi, buzujący na języku posmak, zupełnie jak po zjedzeniu grejpfruta. Ziarna pochodzą z południowej Tanzanii z regionu Songwe. Tutaj, w dystrykcie Mbezi zamieszkiwanym przez ponad pól miliona mieszkańców działa Agricultural Marketing Cooperative Society. Ta kooperatywa obejmuje wsie Ipyana, Iyula, Igale, Iyula i Idunda, gdzie rolnicy uprawiają i obrabiają arabikę wysokiej jakości. Kooperatywa funkcjonuje od 2006 roku i należy do niej 507 członków (76 kobiet), z których każdy uprawia arabikę na niewielkich polach, w większości nie większych niż 5 hektarów. Okoliczne tereny cieszą się żyznymi glebami, umiarkowanymi temperaturami i regularnymi porami deszczowymi - a to ma niebagatelne znaczenie dla jakości kawy. Członkowie AMCOS pozyskują sadzonki arabiki z Tanzania Coffee Research Institute i prowadzą nasadzenia zgodnie z jego zaleceniami. Każde pole jest regularnie nawożone, pielone i monitorowane pod kątem szkodników. Rolnicy mogą liczyć na szkolenia i doradztwo agronomów i Tanzania Coffee Research Institute. Sama kooperatywa AMCOS jest zarządzana przez wybranych przedstawicieli którzy dbają m.in. o to, by wczyscy członkowie godnie zarabiali na uprawie i sprzedaży kawy.