search

Brazil Cerrado Congonhas Natural Waga 250G

Brazil Cerrado Congonhas Natural Waga 250G
Palarnia Świeżopalona
Cena 42.21 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Brazylia
Region Minais Gerais / Cerrado Mineiro
Wysokość 950 m n.p.m.
Odmiana Peaberry
Metoda obróbki Natural
Punktacja Q 84.0
Nuty smakowe Cytrusy, Czekolada, Kakao, Karmel, Miód, Mięta, Mleczna Czekolada, Rooibos
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 29 lipca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Nasza najnowsza propozycja z Brazylii pochodzi z regionu Cerrado, a dokładniej z okolic miasta Patrocínio z plantacji Congonhas, która zajmuje obszar około 175 hektarów z czego 110 ha to uprawa kawy speciality. Większość kawy w Brazylii jest produkowana metodą naturalną. Tak też jest w przypadku naszej kawy. Po zbiorach i sortowaniu wiśnie układa się na betonowych tarasach do wyschnięcia. W regionie Cerrado Mineiro temperatury w ciągu dnia mogą sięgać nawet 25 stopni Celsjusza. Wieczór i poranek mogą być bardzo zimne. Wszystkie te warunki wpływają na specyfikę produkowanej kawy. To co czyni naszą brazylijską propozycję wyjątkową, to fakt, że mamy do czynienia z rzadkim ziarnem peaberry. To naturalna mutacja ziaren kawy wewnątrz wiśni. Normalnie w owocu kawy znajdziemy dwa sklejone ziarna, płasko przylegające do siebie jak połówki orzeszka. W około 5% produkowanej na świecie kawy dzieje się coś zabawnego ziarno rodzi się jedynakiem :) Dzięki temu jest bardziej intensywne w smaku, a jednocześnie ma mniej kwasowości. Na koniec warto także wspomnieć, że plantacja Congonhas uzyskał certyfikaty Rainforest Alliance i Certifica Minas. Brazil Congonhas Peaberry charakteryzuje się długo utrzymującym się słodkim smakiem oraz zapachem mlecznej czekolady, karmelu i miodu, przełamanym kwasowością cytrusów. Brazil Cerrado Fazenda Congonhas Peaberry Natural została wypalona w ten sposób, żeby najlepiej smakować po zaparzeniu metodami alternatywnymi. Doskonała będzie z drippera, Chemex'a czy Aeropressu. Koniecznie warto jej spróbować także z French Pressa.

Opinie