Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 40.9 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Gwatemala |
Region | San Marcos |
Wysokość | 1100 - 1400 m n.p.m. |
Odmiana | Icatu, Catuai, Marsellesa |
Metoda obróbki | Washed |
Punktacja Q | 83.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Czerwone Jabłko, Jabłko, Kakao, Karmel, Malina, Mięta, Rooibos, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 26 listopada 2022 |
Oto kolejna kawa pochodząca z Gwatemali słynącej z doskonałej jakości ziaren. Tym razem ziarna kawowe przyjechały do nas z plantacji El Platanillo położonej w najcieplejszym i najstarszym regionie kawowym w Gwatemali. Aktualnie właścicielem gospodarstwa jest Stuardo Coto, który dba o jakość produkowanej kawy, rozwój lokalnej społeczności oraz promuje i utrwala praktyki przyjazne dla środowiska. Finca El Platanillo to według naszej wiedzy pierwsze na świecie certyfikowane gospodarstwo neutralne dla klimatu. Plantacja rozciąga się na powierzchni 347 hektarów i znajduje się na wysokości 1550 - 1700 metrów n.p.m. Krzewy kawowca rosną w cieniu drzew, a owoce zbierane są ręcznie. Dzięki temu przy każdym zbiorze wybiera się tylko najbardziej dojdzałe wiśnie. Zebrane ziarna poddawane są obróbce washed, co sprawia, że kawa będzie bardziej cytrusowa w odczuciu. SHB czyli Strictly Hard Bean oznacza wyłącznie twarde ziarna. Określenie to odnosi się do kaw rosnących na wysokościach co najmniej 1500 metrów n.p.m. W takich warunkach drzewa kawowca dojrzewają powoli i dają ziarna, mające rozbudowany profil smakowy. EP (European Preparation – przygotowanie na Europę). Ziarna takie są poddawane dodatkowej kontroli jakości, aby wysłać je do wymagających klientów na terenie Europy. Kawa została wypalona jasno, więc najlepiej sprawdzi się zaparzona w driperze, Chemeksie oraz ekspresie przelewowym. Spróbuj jej również przygotowanej we frenchpressie oraz Aeropressie.