Palarnia | Hayb |
Cena | 56.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Metoda obróbki | Washed, Barrel Aged + Natural |
Nuty smakowe | Czekolada, Rum |
Profil palenia | Ciemny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 1 października 2022 |
Ostatnio był remaster, teraz czas na wznowienie. To nowe wydanie cenionego klasyka z naszego repertuaru – Pink Espresso Blend a.k.a. What The Funk?! w wersji barrel aged. Sięgnęliśmy po sprawdzoną formułę, przetestowaną w zeszłym roku – 50% kawy z beczki dla dużej ilości wanilii, rodzynek i szlachetnej likierowości + 50% soczystej i bardzo słodkiej kawy dla zbudowania body i owocowości. W sam raz, żeby oddać charakter espresso barrel aged, ale przy tym nie przesadzić! Beczka, której użyliśmy do projektu, była intensywna – wcześniej leżał w niej bourbon, potem rum, a na końcu imperialny stout z Browaru Artezan. Zasypaliśmy ją mytą Etiopią z regionu Yirgacheffe – nieco inną, bardziej herbacianą niż w bazowym WTF, żeby nie popadać w rutynę (no i bardzo pragnęliśmy tu herbatki z rumem!) – a po wypaleniu wymieszaliśmy pół na pół z etiopskim naturalem z regionu Guji, stałym punktem tego blendu. Czy jest dobrze? Jeszcze jak! W sumie rzadko robimy Espresso Barrel Aged – ale takie to moglibyśmy pić cały czas!